Tom Dumoulin over vroege pensioen: 'Karsten Kroon zei in 2018 al: 'Dit is je laatste goede jaar, maat'

Tom Dumoulin stopte vorig jaar met wielrennen en daar heeft hij absoluut geen spijt van. Nu is hij analist en ambassadeur van Giant.

National Championships Netherlands elite men

In de podcast Geraint Thomas Cycling Club vertelt de Limburger over zijn loopbaan. En vooral over het mooiste gevoel dat je als wielrenner kunt hebben. "Je jaagt dat gevoel naar waarop alles goed gaat, want dat is zo'n goed gevoel, zo heb ik ervaren tijdens mijn loopbaan. Het is iets wat je nooit meer zal ervaren tijdens je leven, denk ik."

"Om zowel op fysiek als mentaal vlak aan de top te staan en de grootste koersen te winnen. Het is een grote beslissing om daar uit te stappen. Het is niet zo makkelijk, want het is een speciaal gevoel als je dat hoogste bereikt."

Karsten Kroon

In 2017 en 2018 stond Dumoulin aan de wereldtop. Met winst in de Giro d'Italia en een jaar later met tweede plaatsen in de Giro, Tour de France en op het WK tijdrijden. Met de kennis van nu ging het daar ook de verkeerde kant op, vertelt Dumoulin.

"Ik was in 2018 op trainingskamp na de Tour de France. Om het WK voor te bereiden, waar ik uiteindelijk vierde werd in de wegwedstrijd en tweede in de tijdrit. Laurens ten Dam en Karsten Kroon kwamen op bezoek in Livigno omdat ik daar alleen was. Ze zagen me trainen en Karsten zei toen al: 'Dit is je laatste goede seizoen, maat.' Hij had gelijk."

Op dat moment had Dumoulin het zelf niet door. "Ik vroeg veel te veel van mezelf. Ik jaagde doel na doel na doel na. Ik keek naar niets anders dan mijn eigen bubbel. Mijn hoofd zat alleen bij de volgende race. Ik genoot er niet eens meer van, maar ik jaagde mijn dromen achterna. Karsten zei het daarom. Hij vond dat ik moest rusten en moest zeggen: fuck dit seizoen. Er is weer een volgend jaar."

Prof

Toch kijkt Dumoulin al met al met een heel goed gevoel terug op zijn loopbaan. "Nee, ik had niets veranderd aan mijn loopbaan. Als je vraagt: had je een normaal leven willen hebben en geen profwielrenner zijn geweest, dan zou ik kiezen voor het leven van profwielrenner. Maar ik ben wel blij dat ik op vrij jonge leeftijd ben gestopt met de sport."

Achtergrond
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2022