Tour de France 2024: zwaar openingsweekend, 32 kilometer gravelstroken en uitdagende slottijdrit

In Parijs is vandaag het parkoers van de Tour 2024 onthuld. Met onder meer een zwaar openingsweekend, gravel en een lastige slottijdrit.

Archive picture B/Wscan Cor Vos ©

Week 1

De Grand Départ van 2024 is enigszins te vergelijken met die van dit jaar. De eerste etappe is meteen veeleisend, want in en rondom het Italiaanse Florence is een parkoers uitgetekend met liefst 3.600 hoogtemeters. Dat is nog meer dan in Baskenland afgelopen jaar. Etappe twee is een ode aan Marco Pantani en ook die rit ligt bezaaid met heuvels, waaronder de San Lucca.

De sprinters zijn aan zet in de derde, vijfde en zesde etappe, terwijl op dag vier al een loodzware rit wacht met onder meer de Col du Galibier. In de gevarieerde eerste week wacht op dag zeven de tijdrit in Nuits-Saint-Georges. Het is de dag waarop Remco Evenepoel hoopt uit te pakken. De 25,3 kilometer over Franse wegen kent een heuveltje van 1,5 kilometer aan zes procent.

Het tweede weekend van de Tour de France wordt begonnen met opnieuw een kans voor de snelle mannen in etappe acht, maar veel renners zullen met hun hoofd al bij de negende etappe zitten. In de rit naar Troyes liggen 14 grindstroken, die in totaal goed zijn voor 32 kilometer over onverharde wegen. Daarbij mogen de 2.000 hoogtemeters ook niet onderschat worden.

Week 2

Na de rustdag in Orléans gaat etappe 10 naar Saint-Amand-Montrond. In 2013 de finishplaats van de befaamde waaierrit waarin Team Belkin het peloton op stelten zette. De elfde etappe eindigt op La Lioran en kan met 4.350 hoogtemeters beschouwd worden als een bergetappe. Al is het waarschijnlijk een kans voor de sterk klimmende vluchters. Net als een dag later in de twaalfde etappe.

Na een kans voor de sprinters in rit 13 worden de Pyreneeën het decor van de volgende strijd tussen de klassementsrenners. Te beginnen met de veertiende etappe als de renners de Tourmalet, Hourquette d'Ancizan en Pla d'Adet aandoen. De finish is getrokken op die laatste berg.

De vijftiende etappe is nóg zwaarder met de Peyresourde, Col de Menté, Portet d'Aspet, Col d'Agnes en Plateau de Beille. Met 4.850 hoogtemeters mag dit de koninginnenrit van deze Tour de France genoemd worden.

Week 3

De vijftiende etappe mag dan de meeste hoogtemeters hebben, maar de derde week is nog steeds de zwaarste van de ronde. In de zestiende etappe, naar Nîmes, kan de wind een rol gaan spelen. Vanaf rit zeventien wachten de Alpen. Eerst naar Superdévoluy, dan rit achttien naar Barcelonette en tot slot naar Isola 2000. Etappe negentien is de laatste in de Alpen, maar met drie beklimmingen boven de tweeduizend meter zeer veeleisend.

Daarmee zijn de beklimmingen nog niet gedaan, want rit twintig is een typische Parijs-Nice-rit. Niet het hooggebergte, maar met de Col du Turini, Col de la Colmiane en Col de la Couillole zwaar genoeg om de Tour de France nog op z'n kop te zetten.

Etappe 21 is dit jaar niet in Parijs, maar vanwege de Olympische Spelen is gekozen voor een tijdrit in en rondom Nice. 35 kilometer beslissen over de Franse ronde. Geen vlakke tijdrit, want La Turbie en de Col d'Eze moeten onderweg beklommen worden.

Nieuws
  • Pictured during - Photo: Cor Vos © 2023