Laurens ten Dam beleeft weer bijzonder gravelavontuur: 700 kilometer door Schotland eindigt in telefooncel

"Ik dacht dat ik al veel zware dingen in m'n leven had gedaan, maar dit slaat alles", zegt Ten Dam er zelf over. Nou, dan weet je genoeg...

Laurens ten Dam is een man van uitdagingen. De 'normale' gravelwedstrijden die nu in het kader van de UCI World Series worden gehouden vindt hij leuk, maar het kan veel extremer. Hij is elk jaar van de partij in Unbound, het Amerikaanse officieuze WK, met 300 kilometer door stoffig en/of modderig Kansas. En nu reed hij ook in Europa een helse rit.

De afgelopen dagen was hij in touw met het evenement Further Scotland. Further organiseert evenementen in heel Europa, maar Ten Dam koos de Schotse editie uit: ongeveer (daarover zo meer..) 600 kilometer door de Schotse Hooglanden, over verharde wegen, maar ook zeker over onverharde wegen. Een zogenaamde hike-a-bike-wedstrijd.

Wachten in telefooncel

Ten Dam won (samen met Neil Philips), maar vraag niet hoe. Op z'n Instagram blikt hij uitgebreid terug op de tocht die je met eigen navigatie moet doen. Hij deed de 700 kilometer nonstop en maakte van alles mee.

"Wat een achtbaan was dit. Ik maakte een paar beginnersfouten en wist daarom de route niet meer met nog 50 kilometer te gaan. Om half zeven 's ochtends belde ik aan bij huizen voor hulp, maar zonder succes. Daarna heb ik maar in een telefooncel gewacht op de nummer twee in de wedstrijd om me naar de finish te loodsen."

"Een gezamenlijke overwinning dus, voor Neil Philips en mij. Het was fijn om met je te rijden! Maar ik heb ook geleerd dat ik het fijn vind om alleen door de natuur te rijden (no offense, Neil). Ik voelde me heerlijk op m'n gemak. Fouten zijn er om gemaakt te worden en ik moet wat doen aan m'n zere rug na twee dagen nonstop gravelen door Schotland, met het oog op andere evenementen die ik nog wil doen."

Op de site van de organisatie zegt hij: "Ik dacht dat ik al veel zware dingen in m'n leven had gedaan, maar dit slaat alles". In zijn Instagram-stories wilde de Alkmaarder er nog wat dieper op ingaan, maar dat lukte niet vanwege het kabaal waar hij inzat en het hielp ook niet mee dat de Schotten hem maar whisky bleven voeren, zei Ten Dam met ogen die op half zeven hingen na de zware beproeving.

Pelotonpraat
  • Beeld: Instagram Laurens ten Dam