Servais Knaven wordt door dochters gecoacht in het coachen: 'Wijzen me er regelmatig op dat sommige dingen anders werken in het vrouwenwielrennen'

Servais Knaven is ploegleider bij het vrouwenteam van Soudal Quick-Step. Daarbij krijgt hij soms hulp van zijn vier dochters...

Deutschland Tour 2022 -stage-1

In onze nieuwste nummer van de geprinte Wieler Revue (hierrr te bestellen) hebben we heel veel aandacht voor het vrouwenwielrennen – we geven ‘m zelfs de naam Vrouwenspecial mee. Zo waren we te gast in de Simac Ladies Tour, waar we onder meer Servais Knaven spraken.

Vier dochters

Knaven heeft vier dochters die allemaal wielrennen op hoog niveau en hij is sinds het afgelopen seizoen ploegleider bij het vrouwenteam AG Insurance - Soudal Quick-Step - zijn vrouw Natascha den Ouden is daar de team manager.

De Brabander was daarvoor jarenlang ploegleider bij Sky, mannen dus. Dat was een overgang, maar hij kreeg hulp uit eigen kring...

"Het is voor mij sowieso makkelijker omdat ik vier dochters heb, haha. Ik praat veel met ze over de coaching van vrouwen. Ze wijzen me er regelmatig op dat sommige dingen anders werken in het vrouwenwielrennen. Veel is hetzelfde, maar het is niet allemaal copy-paste."

Verschillen

Knaven legt verder uit over de verschillen. "Je moet dingen anders bijsturen, of op een andere manier communiceren. Gaandeweg leer ik dat. Er zitten ook meiden bij die op eenzelfde manier benaderd willen worden zoals ik de mannen benaderde, terwijl andere dames iets gevoeliger zijn. En daarbij zijn ook verschillende details anders."

Hij geeft tenslotte een voorbeeld van zo'n verrassend detail dat anders is. "Neem het hitteprotocol, bijvoorbeeld voor een proloog. Dat bleek voor vrouwen net iets anders te zijn dan voor mannen."

Achtergrond
  • Photo: Rene Oehlgen/Cor Vos © 2022