Jeffrey Hoogland breekt wereldrecord op de kilometer tijdrit: 'Weet niet of ik nog leef'

De Nederlandse baansprinter heeft op de piste van Aguascalientes in Mexico wielergeschiedenis geschreven met een nieuw wereldrecord.

2023 UEC Track Elite European Championships Day-2

Jeffrey Hoogland heeft dinsdagavond het wereldrecord op de kilometer tijdrit verbroken. Op een piste in Mexico, op zo'n 1700 meter hoogte, reed de Nederlandse baanrenner één kilometer in een tijd van 55,433 seconden. Het vorige record stond al 10 jaar op naam van François Pervis. De Fransman was in 2013 bijna een seconde trager.

Hoogland heeft zichzelf ongelofelijk veel pijn moeten doen tijdens zijn wereldrecordpoging. Hij haalde een duizelingwekkende gemiddelde snelheid van maar liefst 64,943 km/h uur. Omdat hij vanuit stilstand moest starten, lag zijn topsnelheid nog een pak hoger.

Afgelopen zomer kroonde Hoogland zich in Glasgow voor de vierde keer tot wereldkampioen op de kilometer. Volgend jaar wil hij op de Olympische Spelen in Parijs goud veroveren in de teamsprint, gewone sprint en de keirin.

Onwijs vet

"Ik weet eigenlijk niet of ik nog leef”, reageerde de Nederlander bij AD. “Ik kan nu nog niet echt genieten, want alles doet pijn. Gelukkig wist ik dat op voorhand al wel. Het besef is er nog niet helemaal. Ik moet eerst even bijkomen."

"Het was echt vet dat toen ik over de finish kwam, ik direct gejuich hoorde. Ik wist zelf helemaal niet of ik het gehaald had, maar dankzij dat gejuich kon ik wel raden dat het goed nieuws was. Uiteindelijk is het bijna één seconde sneller. Het is echt onwijs vet."

Nieuws
  • Photo: Roberto Bettini/SCA/Cor Vos © 2023