5 Verkiezingsslogans die je ook naar een wielrenner kunt roepen

Het is verkiezingsdag en het blijkt dat je politieke slogans dus ook kunt loslaten op de wielerwereld...

Politiek en wielrennen hebben niet heel veel met elkaar te maken, of het zou moeten zijn dat met Eva van Agt de kleindochter van premier Dries van Agt in het peloton rondrijdt. Er zijn ook wel wielrenners met politieke aspiraties: Florain Vermeersch is gemeenteraadslid en Sonny Colbrelli deed na zijn verplichte pensioen mee aan regionale verkiezingen - maar kreeg erg weinig stemmen.

En toch kun je een aantal verkiezingsslogans uit het heden en verleden prima loslaten op de wielrennerij. We vonden deze vijf voorbeelden.

1) 'Nu vooruit'

Prima om te roepen naar een wielrenner natuurlijk. Zelfs de Spaanse ploegleiders tijdens tijdritten komen vaak niet verder dan 'Venga, venga!', dat zich vrij laat vertalen als 'Vooruit, vooruit!'

Beeld: D66

2) 'Het eerlijke verhaal'

In 2012 voerde PvdA-politicus Diederik Samson campagne met deze leus. En die is ook van toepassing op vele wielergeneraties waarin dopinggebruik een belangrijke rol speelde (hopelijk is dat nu niet meer zo..). Tegen Armstrong en co kon je dus prima

Beeld: RTL

3) 'Verandering voor vooruitgang'

Dit was in 2014 de slogan van de Vlaams-nationalistische partij N-VA, maar is ook prima van toepassing op wielrenners die met een veel te zwaar verzet een berg op proberen te rijden. Verander die versnelling om vooruit te blijven gaan!

Beeld: N-VA

4) 'Maak het verschil'

Nog een keer D66 (hier afdeling Blaricum, maar het was ook de landelijke slogan in 2002) in de lijst, maar 'maak het verschil!' is natuurlijk typisch iets om te roepen naar een wielrenner als hij net is gedemarreerd...

Beeld: D66

5) 'Met deze man wordt het anders'

Deze slogan voerden de Vlaamse Christendemocraten (toen heette die partij de CPV) in 1974 vanwege hun beoogde stemmenkanon Leo Tindemans, maar hij is ook van toepassing op de huidige generatie wielrenners. Want zeg nou zelf, toen Mathieu van der Poel in het wielrennen kwam, werd alles anders!

(Die foto is ook haast een verkiezingsposter met Obama-achtige allure voor de nog op te richten nieuwe partij MVDP)

Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023

Bonus: 'Chains we can believe in'

Beeld: NPR

Oké, je schrijft het anders, maar als je Barack Obama's wereldberoemde slogan een beetje in Mark Rutte-Engels uitspreekt dan hoor je 'Chains we can believe in'. En wat moesten wij fietsers zonder een ketting? We trapten ons zonder vooruit te komen helemaal ongans. Chains we can believe in dus!

Pelotonpraat
  • Beeld: Cor Vos