Kenny van Hummel over de trucendoos van ploegleider Zeeman: 'Merijn fakete dat de auto afsloeg op een berg'

We weten het nog wel: Kenny van Hummel die in de Tour van 2009 elke dag eenzaam streed in de bergen. Hij vertelt er mooie verhalen over!

ENECO Tour 2011 - 5e etappe

Merijn Zeeman helpt nu Jonas Vingegaard aan de Tourzege en als hij bij jUmbo-Visma in de ploegleidersauto zit, is dat meestal helemaal vooraan in de koers. In 2009 was dat anders. Toen was hij als ploegleider van Skil-Shimano in de Tour om Kenny van Hummel bij te staan.

Vechten tegen de tijdslimiet

Waar het tactische meesterbrein van Jumbo-Visma tegenwoordig plannen bedenkt om Tadej Pogacar te slopen, moest hij zich toen om heel andere zaken bekommeren: sprinter Kenny van Hummel binnen de tijdslimiet over de meet zien te krijgen.

Van Hummel werd in die Tour van 2009 een cultheld omdat de sprinter iedere dag in de berg eenzaam en alleen vocht tegen de tijdslimiet. In het Cycloo Wielercafé doet de sprinter tegen presentator Bart Nolles en sidekick Erik Breukink uit de doeken hoe het kwam dat hij in de Tour startte en wat voor trucs ze allemaal uithaalden.

Niet voorzien voor de Tour

"Ik was eigenlijk niet voorzien om naar die Tour te gaan, maar in het voorjaar van 2009 won ik vijf koersen en reed ik nog een paar keer podium. De ploeg had toen zoiets van: het is drie weken lang, als de puzzelstukjes eens in elkaar vallen kan het zomaar raak zijn met die gekke Van Hummel."

Nou, die gekke Van Hummel had het vooral heel zwaar in de bergen. In de sprints kwam hij er niet echt aan te pas. "Ik merkte tijdens de stage voor de Tour al dat ik niet de conditie en vorm had, ook niet om te sprinten. Die conditie heb je nodig om fris in de sprint te komen, maar dat had ik totaal niet."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Trucendoos

Dan maar overleven, en dat deed Van Hummel met wat hulp van toeschouwers en niet in het minst ploegleider Zeeman. Die leidde namelijk op creatiever wijse een UCI-commissaris om de tuin.

"Merijn fakete op een gegeven moment een keer dat de auto afsloeg. We reden een berg omhoog, waar heel veel mensen stonden en het dus zwart zag van het volk. Dan rijd je tussen die mensen door, waar de commissaris met zijn motor achter de auto van Merijn zat. En die liet de auto afslaan."

"Ik riep toen tegen iedereen, wat ik tegen het einde van die Tour in alle talen kon, dat ze mij moesten duwen." Dat gebeurde. "Ze duwden ze me twee à drie kilometer zo naar boven. Uit het zicht van de commissaris, want die stond natuurlijk achter Merijn met zijn 'afgeslagen' auto. Die kreeg hij zogenaamd niet meer op gang."

Sidekick Breukink moet lachen en heeft het over 'de trucendoos van Merijn Zeeman'. "Wie niet sterk is moet slim zijn...", besluit Van Hummel, die in de zeventiende etappe de Tour alsnog moest verlaten na een val.

Pelotonpraat
  • foto Wessel van Keuk/Cor Vos ©2011