Familie achter Lease a Bike schathemeltjerijk: 'Vermogen van familie Pon geschat op 4,1 miljard euro'

Maak kennis met de familie achter de nieuwe hoofdsponsor van het wielerteam van Richard Plugge. Ze zijn rijker dan de Van Eerds van Jumbo...

Afgelopen week werd officieel bekend dat wielerploeg Jumbo-Visma vanaf 2023 als Visma-Lease a Bike door het leven zal gaan (ze schrijven het zelf als Visma | Lease a Bike, maar zo'n verticaal streepje is voorlopig nog iets te revolutionair..)

Oprichting en Automotive

Lease a Bike is onderdeel van de Pon Holding, inmiddels een van de grootste bedrijven van Nederland. Ze hebben een jaaromzet van 7,5 miljard euro en 12.000 werknemers in 36 landen. Daarvan werken er 6.000 in Nederland.

Vanaf 1867 is de familie Pon al actief als fietsenmaker. Maar het echte bedrijf werd in 1895 in Amersfoort opgericht door Mijndert Pon, toen nog steeds als fietsenmakersbedrijf, maar ook als importeur van naaimachines en fietsen van Opel.

Onder leiding van zonen Ben en Wijnand werd langzaam maar zeker de overstap naar autosector gemaakt. Heden ten dage beschikt Pon Automotive over de importlicenties van onder andere Volkswagen, Seat, Porsche en Skoda.

Pon.bike

Maar ze keerden ook weer terug naar hun fietsroots en deden de afgelopen jaren veel overnames in die sector, waardoor Pon.bike inmiddels het grootste fietsenbedrijf ter wereld is, met bijvoorbeeld Gazelle en sinds 2022 ook een hip merk als Veloretti in de portefeuile - en dus ook Lease a Bike (hier lees je wat ze precies doen).

In de racefietswereld is bijvoorbeeld materiaalgrootgrutter BBB in bezit van Pon.bike en zijn ze de eigenaar van Cérvelo en Canondale. In het artikel hieronder lees je alles over de fietsentak.

Wijnand junior

Mijndert Pon junior, een zoon van Ben Pon, richtte de grote Pon Holding op en maakte er het grote bedrijf van dat het nu is. Hij werd in 1932 geboren en overleed in 2014, in 2000 trad hij terug en had hij niet meer de dagelijkse leiding in handen.

Die is nu in handen van Wijnand Pon junior. Dat deed de in 1944 geboren ondernemer niet op de geëigende manier, want als 23-jarige nam hij (tijdelijk) afscheid van het familiebedrijf en... werd boer in Groningen.

Hij kocht een boerderij in Garnwerd en later groeide dat uit tot het miljoenenbedrijf Koepon (geen grap) - eerst aardappels, daarna vooral melkvee en nu verdienen ze miljoenen met de verkoop van stierensperma op een nieuwe locatie in het nabij gelegen Feerwerd.

Over zijn stap naar het platteland zei hij tegen Nieuwsblad van het Noorden: "Het moet je wel liggen dat boer zijn, altijd maar weer door de stront rennen."

Tekst gaat verder onder de advertentie

Boer in hart en nieren

Maar Wijnand junior heeft vanuit zijn boerderij in Groningen ook de touwtjes in handen bij de Pon Holding. Andere familieleden verkochten hun aandelen aan hem en inmiddels is hij in z'n eentje grootaandeelhouder. Hij staat in de top 10 van rijkste Nederlanders.

"Het vermogen van de familie Pon wordt geschat op 4,1 miljard euro. Dat is ongeveer 2 keer zoveel als het vermogen van Jumbo-familie Van Eerd. Alles hangt er natuurlijk vanaf hoeveel geld ze willen investeren, maar ze zijn zeker rijk genoeg. Het zijn bepaald geen prutsers bij de familie Pon", zegt De Tijd-journalist Bas Kurstjens bij Sporza.

Op de site van Koepon blijft Wijnand, hoewel multimiljardair en aan het roer van een van de grootste bedrijven van Nederland, er nuchter onder. "Ik ben een boer in hart en nieren en daar ben ik erg trots op."

Achtergrond
  • Je ziet hier de in 2014 overleden Mijndert Pon | Beeld: Creative Commons