UCI overwoog om het WK veldrijden te vervroegen: 'Vroegen ons af of het WK en de nationale kampioenschappen van plaats moesten wisselen

Bij monde van UCI-hotemetoot Peter Van den Abeele laat de bond weten dat het nadacht over een andere plaats op de kalender voor het WK veldrijden.

World Championships Cyclocross 23 Men elite

Er is dit seizoen veel te doen over de crosskalender. Die is volgens velen veel te vol en er gaan ook steeds meer stemmen op om het WK wat naar voren te halen, zeker met de absentie van Wout van Aert en Tom Pidcock bij het aanstaande WK in Tabor.

In de podcast Sporza Daily laat de UCI weten heus ook wel na te denken over veranderingen. Offroad-topman Peter Van den Abeele zegt daarin dat er op de burelen van de bond over is gediscussieerd.

"We vroegen ons af of het WK en de nationale kampioenschappen van plaats moesten wisselen op de kalender. Al was dat wel een idee dat we snel hebben laten varen. Dat zou namelijk een nefaste impact hebben op de nationale federaties."

Extra kosten buitenlandse renners

Van den Abeele legt uit waarom dat volgens hem zo is. "Als je bijvoorbeeld het BK na het WK op de kalender zet, verliest de nationale titelstrijd aan waarde."

"Renners zouden dan allemaal naar hun land moeten terugkeren voor hun nationaal kampioenschap om daarna weer naar België af te reizen voor de overige klassementscrossen. Dat zorgt voor extra kosten bij de buitenlandse renners en dat zijn net degenen die tijdens het seizoen al erg veel kosten maken."

Een ander argument voor Van den Abeele om niet over te gaan tot een WK dat wat eerder op de kalender staat, is toch ook een beetje van nostalgische waarde.

"Als je het WK opschuift naar de eerste helft van januari, dan wordt het seizoen nog korter. Zonder afbreuk te doen aan de crossen in België, maar internationaal gezien is het veldritseizoen afgelopen na het WK. Daarna begint iedereen zich te focussen op de weg. Dat is nu zo en dat zal altijd zo blijven."

Cyclocross
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023