Ene ploegleider ontkent pestgedrag tegenover Uijtdebroeks, andere ploegleider is verontwaardigd

In het kamp van BORA-hansgrohe reageren ze verdeeld over de beschuldigingen van pestgedrag tegenover Cian Uijtdebroeks.

Vuelta Espana 2023 - Stage-12

De transfersoap rond Cian Uijtdebroeks blijft maar duren en kent een trieste nieuwe wending. AD-journalist Thijs Zonneveld onthulde in de podcast 'In het Wiel' dat Uijtdebroeks bij BORA-hansgrohe gepest werd en dat er tijdens de Vuelta zelfs een ‘anti-Cian’-appgroep was, waarin geroddeld werd over de jonge Belg.

Ploegleider Bernhard Eisel was er bij tijdens die Vuelta en ontkent de beschuldigingen met klem. "Ik kan dat met 100% zekerheid ontkennen. Het was zeker niet het geval”, verelt hij aan GCN. “Cian had een team dat naar hem omkeek, Aleksandr Vlasov had een team dat naar hem omkeek en ze deden geweldig werk om hem te beschermen. We hebben alles gedaan wat we konden."

De Oostenrijker zegt dat hij stilaan moe wordt van de hele soap. "Ik zou zeggen dat we voor Cian drie keer zoveel hebben gedaan dan voor Aleks. Als dat niet genoeg is, wordt het moeilijk. We hebben hem 100% gesteund in de koers. We hebben gedaan wat we konden en dat is het. Dit zal naar de rechtbank gaan."

Verrast

Ook Jean-Pierre Heynderickx was tijdens die Vuelta mee als ploegleider. Hij reageert helemaal anders dan zijn collega Eisel. "Ik viel van mijn stoel toen ik hoorde, ik was totaal verrast”, vertelt de Belgische ex-renner aan Het Laatste Nieuws. “Hier ben ik behoorlijk ‘ambetant’ van."

"Áls het klopt, dan is het achter mijn rug gebeurd en voel ik me gepakt. Ik zou het bijzonder laag vinden. Dan laat ik dit niet zomaar passeren en wil ik absoluut weten wie dat groepje heeft opgericht, welke renners en collega’s-personeelsleden er deel van uitmaakten en wat er allemaal is gezegd en geschreven. Eigenlijk hoop ik uit de grond van mijn hart dat het niet waar is."

'Nerdje'

Uijtdebroeks zou bij BORA een buitenbeentje geweest zijn, die heel fanatiek met voeding en materiaal bezig was. Zo kocht hij zijn eigen sokken. Zowel door renners als ploegleiders werd hij daarom behandeld als een soort 'nerdje'. "Cian is Cian. Een toptalent dat heel extreem leeft en gedreven en passioneel bezig is met zijn vak", zegt Heynderickx daarover.

"Hij gaat op zoek op zoek gaat naar alle ‘marginal gains’, alle extra procentjes op gebied van training, voeding, verzorging... Hij wil niets aan het toeval overlaten. Dat is een houding die je hem volgens mij niet kwalijk kan nemen. In tegendeel: hij kan daar alleen maar worden in aangemoedigd.”

Nieuws
  • Photo: Rafal Gomez/SCA/Cor Vos © 2023