Renaat Schotte ziet dat Pogacar nu al 3 van de 9 Giro-etappes won: 'En hij kan er makkelijk nog 3 of 4 winnen'  

De Belgische verslaggever van Sporza ziet in Italië een 'supersterke speelvogel' die wint zonder supergrote inspanningen.  

renaat schotte praat in microfoon

Sporza doet al een poosje geen live verslag meer van de Giro omdat ze niet beschikken over de uitzendrechten - die zijn in Nederland exclusief voor Eurosport en in België zendt VTM een paar ritten uit. Maar verslaggever Renaat Schotte, groot liefhebber van de Giro, reist toch nog ieder jaar af naar de laars voor de Vlaamse omroep.

Speelvogel

Hij volgt daar uiteraard de verrichtingen van de Belgische renners, maar hij kijkt dit jaar ook naar een loeisterke Tadej Pogacar. Op de website van Sporza laat hij zijn licht schijnen over de verrichtingen van de Sloveens alleskunner.

Schotte zag Pogacar zelfs in sprintritten zich mengen in de strijd. Dat is volgens hem geen haantjesgedrag, maar liefhebberij. "Het is gewoon koersgoesting. Als hij een kans ziet om een rit te winnen, gaat hij er gewoon voor. Hij is een supersterke speelvogel."

Die koerstinstelling zorgde ervoor dat negen van de drie ritten in de Giro tot dusver door de rozetruidrager werden gewonnen. "In zijn hoofd zit gewoon: hoe meer ritzeges, hoe beter. Hij zit nu aan drie op negen, dat is een geweldige score. En hij kan er gemakkelijk nog drie of vier winnen."

Economisch

Dat winnen doet Pogi ook nog eens niet op volle kracht, betoogt Schotte. "Hij heeft het allemaal vrij economisch kunnen doen. Hij heeft zijn ritzeges niet behaald ten koste van supergrote inspanningen."

Schotte haalt bijvoorbeeld de gravelrit van afgelopen donderdag aan. "Daar had hij er ook voor kunnen gaan. Hij was verleid, maar hij heeft zich nog ingehouden. Hij maakt een beredeneerde indruk. Dat is het straffe. Hij houdt zich nog in en toch heeft hij al zo'n voorsprong."