Sven Nys over exploten van zoon Thibau: 'Op punchy finish komt hij misschien wel in de buurt van Pogacar'

Thibau Nys lijkt stilaan onklopbaar op aankomsten voor punchers. Zou hij ook Tadej Pogacar kunnen kloppen?

Nys

Thibau Nys blijft ons maar verbazen. Na winst in de openingsetappe van de Ronde van Polen, trok de 21-jarige revelatie ook in de derde etappe aan het langste eind. Op een korte, maar steile slotklim klopte hij met overmacht Jonas Vingegaard & co.

Het is al zijn 10e profzege en zijn 8e overwinning dit seizoen. Waar het schip zal stranden kan niemand voorspellen. Nys verbaast vriend, vijand én zelfs zichzelf. Ook zijn vader Sven Nys kijkt met veel bewondering naar de exploten van zijn zoon.

"Thibau heeft nog veel te leren, maar op dit soort aankomsten is hij echt top", zegt het veldriticoon aan Het Laatste Nieuws. Met 'dit soort aankomsten' bedoelt hij een steile, maar korte slotklim. Eéntje voor punchers zoals Julian Alaphilippe en Alejandro Valverde. Nys boekte al zijn zeges op dergelijke aankomst.

Jonas Vingegaard moest alvast twee keer zijn meerdere erkennen in de jonge Nys. Of Tadej Pogacar een antwoord zou hebben? "Ik weet niet wat er zou gebeuren als Thibau op zo’n aankomst tegen Pogacar zou moeten koersen”, zegt vader Sven. “Kan hij hem kloppen? Je kan het niet zeggen, want hij heeft het nog nooit gedaan. Misschien komt hij wel in zijn buurt.”

'Bezeten door koers'

Nys is niet alleen bijzonder getalenteerd, hij is volgens zijn vader ook 'van 's morgens tot 's avonds' bezig met koers. "Thibau echt bezeten is door zijn vak. Het roadbook van Polen heeft hij vorige week helemaal geanalyseerd. In elke rit gaat hij op zoek naar waar zijn kansen liggen."

"Thibau kijkt ook veel koers op tv. Dat deed hij al toen hij klein was. Dan herbekeken we mijn wedstrijden en zochten we naar wat goed en minder goed was. Maar hij analyseerde ook de grote klassiekers en de grote rondes. Wij zijn thuis altijd over de koers bezig."