Jan Ullrich doet hallucinante onthullingen over donkere periode: 'Ik kon mijn lijf extreem zwaar belasten'

Jan Ullrich belandde na zijn wielercarrière in een diep dal en deed enkele nieuwe onthullingen over die donkere periode.

Colorslidescan Divers 7

De levensloop van Jan Ullrich is er ééntje met hoge pieken en diepe dalen. De Duitser won als renner de Tour, Vuelta, olympisch goud en twee wereldtitels in het tijdrijden. Na zijn wielerafscheid belandde hij op het verkeerde pad.

Het is al langer bekend dat Ullrich kampte met een zware drugs- en alcoholverslaving en een depressie. Hij is naar eigen zeggen meerdere keren aan de dood ontsnapt. In zijn vierdelige documentaireserie 'The Hunted' deed 'Der Kaiser' nieuwe onthullingen over die woelige periode.

In 2015 verhuisde Ullrich naar Mallorca. "Ik wilde in de eerste plaats het deprimerende Duitse winterweer ontvluchten. Het was de bedoeling er een jaar te blijven en een nieuw leven te beginnen. Met veel zon, zonder die duisternis. Maar die verandering van lucht haalde weinig uit, integendeel. Ik ging recht de afgrond in."

Whisky & coke

Toen zijn gezin hem verliet, crashte hij volledig. "Ik heb ook eens negen maanden lang niets gedronken, maar daarna dronk ik toch weer een glas en na een tijdje verloor ik de controle. Ik schakelde over van wijn op whisky. Eerst een fles per dag, later twee flessen. Ik verdoofde mezelf week in, week uit."

Later kwam daar ook cocaïne bij. "Ik ben een topsporter geweest en kon mijn lijf extreem zwaar belasten. Dat talent om af te zien heeft een Tourwinnaar van mij gemaakt, maar het werkte helaas ook in de andere richting. Ik kon steeds meer whisky drinken, steeds meer cocaïne snuiven. Het maakt binnen de kortste keren een monster van je. Veel andere mensen zouden zichzelf de dood ingejaagd hebben, maar mijn lichaam hield stand."

700 sigaretten

"Ik verzon zelf uitdagingen. Ik wilde bijvoorbeeld eens een wereldrecord vestigen: ik heb in één dag meer dan zevenhonderd sigaretten gerookt. Het is me een raadsel hoe ik het zo lang heb kunnen uithouden. Op Mallorca heb ik op de rand van de dood gebalanceerd."

Achtergrond
  • Photo Cor Vos © 2020