Pieterse doorbreekt hegemonie Van Empel in loodzware cross van Gavere

Puck Pieterse heeft de hegemonie van Fem van Empel doorbroken. De Nederlandse reed van begin tot einde op kop in Gavere.

wereldbeker veldrijden in Gavere 2023 vrouwen

De Wereldbeker in Gavere boezemde menigeen angst in vooraf. Het lag er zeer modderig bij, terwijl ook de hoogteverschillen niet mals waren. Een echte cross voor de klimmers met een grote motor. Het was Puck Pieterse die als een kanon van start ging en al in de eerste ronde een gat sloeg. Door de nodige foutjes van de Nederlandse kampioene wist Alvarado het gat echter te overbruggen nog voor het ingaan van de tweede ronde.

Brand en Van Empel lagen op dat moment vijftien seconden achter, maar dat gat werd in de volgende ronde enkel groter. Iedereen maakte foutjes op het lastige parkoers in Gavere: Pieterse ging twee keer onderuit in de openingsfase, Alvarado maakte slippetjes en Van Empel had duidelijk angst in de steile afdaling. Zodoende zou het uitdraaien tot een tweestrijd tussen Alvarado en Pieterse, die vol vertrouwen de kop nam.

Hegemonie

In sommige passages leek Alvarado in het begin sterker, maar in de derde ronde verloor ze de aansluiting definitief en lag ze ineens twaalf seconden achter. Ondertussen wist wereldkampioene Van Empel een steeds beter ritme te vinden, maar de steile klim naar beneden bleef ook in het vervolg haar euvel. Daar pakten Pieterse en ook Alvarado weer de nodige seconden. Daardoor bleef die eerste buiten schot, maar in de slotronde wist Van Empel wel Alvarado bij te halen en uiteindelijk achter te laten.

Pieterse maakte na de eerste ronde echter geen foutjes meer en bleef uiteindelijk met flink verschil voor op Van Empel en Alvarado. Daarmee doorbreekt ze de hegemonie van de oppermachtige Van Empel, die voor vandaag elf van de elf crossen waaraan ze meedeed had gewonnen.

Cyclocross
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023