Mathieu van der Poel springt in bres voor Costa Ricaan: 'Ik las dat hij zich excuseert, maar dat moet zelfs niet'

Mathieu van der Poel moest in de cross van Gavere achterblijver Felipe Nystrom een duwtje geven om niet ten val te komen.

wereldbeker veldrijden in Gavere 2023 mannen

De Costa Ricaan, die populair is in Vlaanderen, stond selfies te maken met mensen in het publiek. Hij had echter niet door dat Van der Poel snel naderde. Nystrom maakte zich op om verder te gaan, maar kwam daarbij bijna in botsing met de wereldkampioen. Van der Poel gaf Nystrom een zet en nadien was de Costa Ricaan zeer aangedaan door het voorval.

Nystrom zei het volgende: "Ik voel mij verschrikkelijk. Het was duizend procent mijn fout wat daar gebeurde. Mathieu móést mij duwen - het had zelfs harder gemoeten. Ik stond in de weg en voel mij er heel slecht over. Normaal had ik de middelen om verder te gaan tot het WK. Maar nu ga ik gewoon volgende week vertrekken. Mijn fout van gisteren is te groot."

Van der Poel reageert

Zware woorden van de Costa Ricaan en daar wilde Van der Poel zelf graag op reageren. In gesprek met Sporza: "Ik ken het verhaal van Felipe Nystrom en heb sympathie voor hem. Gisteren liet hij mij echter schrikken. Ik dacht in eerste instantie dat hij langs de kant was gegaan om mij door te laten, tot hij plots wilde vertrekken toen ik op dezelfde hoogte was. Ik duwde om mezelf recht te houden en zijn fiets niet in mijn gezicht te krijgen."

De excuses vindt Van der Poel overbodig. "Ik las dat hij zich excuseert, maar dat moet zelfs niet. Ik was ook niet kwaad op hem. Felipe heeft een inschattingsfout gemaakt en dat kan gebeuren. Iedereen maakt wel eens een foutje. Daarvoor moet hij zijn droom zeker niet opgeven. Ik hoop dat hij hier blijft en zijn geplande programma gewoon verder afwerkt."

Cyclocross
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023