Van Empel zegeviert in Heusden-Zolder na heerlijke tweestrijd met Alvarado

Fem van Empel heeft de Superprestige van Heusden-Zolder op haar naam geschreven na een heerlijke tweestrijd met Ceylin Alvarado.

wereldbeker veldrijden in Gavere 2023 vrouwen

Na het spektakel in Gavere was het een dag later de beurt aan de Superprestige van Heusden-Zolder. Zonder Puck Pieterse en Lucinda Brand, maar met wereldkampioene Van Empel en Alvarado. Die twee kwamen ook op kop te zitten na de eerste ronde. Samen met Annemarie Worst en Marie Schreiber, die in de tweede ronde de aansluiting echter weer verloren na een versnelling van Van Empel. Bovendien bleek Worst rond te rijden met een lekke band.

In de derde ronde ontstond vooraan een verschil tussen Van Empel en Alvarado. De wereldkampioene kwam ten val in een lastige afdaling, bleef even liggen, maar vervolgde haar weg snel. De technisch sterke Alvarado probeerde haar concurrente even onder druk te zetten, maar Van Empel wist het gat vrij vlotjes te overbruggen en dus kwamen de twee weer samen in de vierde ronde.

Achterblijfster

Meteen na de samensmelting maakte Alvarado een foutje, waardoor Van Empel ineens op pole-position lag om de cross te winnen. De renster van Alpecin-Deceuninck vocht echter voor wat ze waard was en bleef lang op zo'n drie à vier seconden hangen van de koploopster. Toen Van Empel even werd opgehouden door een achterblijfster, zat Alvarado terug in het wiel bij het ingaan van de slotronde.

Even ontstond een status quo, maar Van Empel besloot op een gegeven moment haar versnelling in te zetten. Door het rustige tempo dreigde ook Inge van der Heijden nog terug te keren. Tot Alvarado de kop overnam van Van Empel onder druk zette in de technische passages. Bij een helling kwamen ze nog samen stil te staan, maar uiteindelijk gaven ze elkaar niets toe en won Van Empel de sprint.

Cyclocross
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023