Deze fietsmerken wonnen in 2023 de meeste koersen in de WorldTour

Cervélo mag zich na het afgelopen seizoen de meest succesvolle fietsfabrikant in het profwielrennen noemen.

Tour de France 2023 - stage 03

Geen betere reclame voor een fietsfabrikant dan het sponsoren van een wielerteam. Zeker als ze ook nog eens grote koersen winnen. Zo heeft Canyon haar exponentiële groei zonder twijfel voor een deel te danken aan de exploten van Mathieu van der Poel op de weg en in het veld. Het boegbeeld van Specialized is dan weer Peter Sagan.

Het meest succesvolle fietsmerk van het afgelopen seizoen is echter Cervélo! Maar liefst 38 keer bolde een fiets van de Canadees-Nederlandse constructeur als eerste over de finishlijn in een WorldTour koers.

Dat is best wel straf, want Cervélo sponsort enkel Jumbo-Visma, terwijl zowel Alpecin-Deceuninck als Movistar met Canyon rijden. Specialized sponsort zelfs drie teams: Soudal Quick-Step, BORA-hansgrohe en TotalEnergies.

Specialized staat met 31 overwinningen wel op plek twee. Remco Evenepoel is overigens verantwoordelijk voor 13 van die overwinningen. Op plek drie staat Colnago (UAE Team Emirates) met 28 overwinningen. Meer dan de helft daarvan (17 om precies te zijn) zijn de verantwoordelijkheid van Tadej Pogacar.

Dit is de volledige rangschikking van fietsmerken die minstens 1 overwinning in de WorldTour behaalden:

Cervélo - 38 zeges

Specialized - 31 zeges

Colnago - 28 zeges

Canyon - 20 zeges

Merida - 12 zeges

Pinarello - 9 zeges

Trek - 8 zeges

Scott - 5 zeges

Cannondale - 4 zeges

Cube - 4 zeges

Giant - 4 zeges

Look - 4 zeges

Lapierre - 2 zeges

Ridley - 2 zeges

Aurum - 1 zege

Factor - 1 zege

Willier - 1 zege

De zegekoning van 2023 is Jasper Philipsen. Hij won maar liefst 19 keer op een Canyon. Tadej Pogacar mocht op zijn Colnago 17 keer juichen. Jonas Vingegaard en Primoz Roglic boeken met hun Cervélo elk 15 overwinningen.

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023