Van Aert over cross als training: 'Je hebt constant het gevoel dat je rustiger wil rijden, maar dat kan niet'

Wout van Aert won woensdag de Superprestige-cross van Heusden-Zolder, waar Mathieu van der Poel niet aan meedeed.

Superprestige cyclocross Heusden-Zolder men 2023

Het is allemaal voorbereiding op het wegseizoen. Meer dan ooit staat de weg centraal voor Van Aert, maar net zo goed voor Van der Poel en Pidcock. Van Aert tegen Het Laatste Nieuws: "Een cross winnen, betekent minder dan vroeger, het voelt minder bijzonder, maar het doet nog altijd veel deugd."

Waarom crosst Van Aert überhaupt nog? "Dit is een trainingsblok met veel hoge intensiteit. Vergeleken met de traditionele opbouw richting het voorjaar van de andere wegrenners, doe ik dat al vroeg. Zij zijn nog volop bezig met omvang trainen en voegen die intensiteit pas later toe. Mijn lichaam is het gewend om deze trainingen nu al te doen. Ik meen dat dit voor mij de beste training is."

Hartslag

De inspanning van de cross is moeilijk na te bootsen. "Een uur lang afzien en door de pijn rijden. Je hebt constant het gevoel dat je rustiger wil rijden, maar dat kan niet, want dan versnelt er weer een andere renner. Je rijdt constant tegen de limiet aan."

Van Aert had in Zolder een gemiddelde hartslag van 180 slagen. "Wanneer ik fris ben - zonder de cross van Gavere in de benen - kan ik in een cross gemakkelijk een uur lang een gemiddelde hartslag van 190 halen. In principe kan je dat wel nabootsten op training: gewoon een uur volle bak rijden, maar de intensiteit van de cross is uniek."

Cyclocross
  • Photo:( Photo by Gregory Van Gansen / PN/ Cor Vos )