Adrie van der Poel neemt het op voor zoon na spuwincident: 'In Gavere was het ook echt erg'

Mathieu van der Poel was zaterdagmiddag het grootste slachtoffer van een wereldbekermanche die helemaal uit de hand gelopen is.

Het is helaas een fenomeen dat elke winter terugkeert: tijdens de kerstperiode vinden veel mensen hun weg naar de cross en terwijl een grote meerderheid geniet van het spektakel, slaagt een kleine minderheid er niet in om zich te gedragen.

Zo werd Mathieu van der Poel tijdens de afgelopen weken veelvuldig getrakteerd op boegeroep en middelvingers. Maar wat zich zaterdagmiddag in Hulst afspeelde, is pas echt hallucinant. Tussen de mensenzee van maar liefst 22.000 toeschouwers bevond zich een select groepje 'fans' die het nodig vond om bekers urine en bier naar de wereldkampioen te gooien.

Bovendien waren niet enkel de renners het slachtoffer van wat we 'hooliganisme' kunnen noemen. Zo zouden twee persfotografen in het water geduwd zijn omdat ze het zicht van de toeschouwers, die op die plek niet mochten postvatten, belemmerden...

Adrie van der Poel was ook aanwezig en vernam pas na de wedstrijd wat zijn zoon was overkomen. "Het is zonde dat een paar onverlaten zo’n hele cross kunnen verpesten”, vertelde hij aan Het Laatste Nieuws. “Het geeft aan met welk niveau van mensen we hier te maken hebben. Het is simpel: als je niet de discipline hebt om het na twee pintjes stil te leggen, blijf dan thuis. En kijk rustig naar de wedstrijd vanuit je luie zetel."

Gavere

Tijdens de voorgaande crossen kreeg Van der Poel het ook hard te verduren, al bleef de urine toen achterwege. "Ik heb Mathieu er niet bepaald over horen klagen. Hij vond het over het algemeen zeer aangenaam en sportief verlopen. Al was het in de ‘kuil’ in Gavere ook echt erg, zei hij wel." Zo zou een groep Fransen Van der Poel bij elke passage uitgejouwd hebben.

(Lees verder onder de beelden)

Het fenomeen van boeroepers die opduiken rond Kerst is zeker niet nieuw. Vorige winter was het ook prijs. Ook Eli Iserbyt krijgt regelmatig af te rekenen met boeroepers. "Doorheen de jaren heeft het fenomeen blijkbaar wel meer en meer de kop opgestoken. Bijzonder jammer, want zo’n supporters verdient deze mooie sport niet."

"Als je ziet hoe Tom (Pidcock) en Wout hier vandaag blijven vechten na hun pech... Ze geven het beste van zichzelf. Daar moet je respect voor opbrengen, vind ik. Voor hetzelfde geld zeggen ze ‘foert, bekijk het maar'", aldus Adrie van der Poel.

Achtergrond
  • Foto: Pickxsports_nl