Pidcock is ziek en haakt af voor Koksijde, drones en agenten in burger houden boeroepers in de gaten

Boeroepers, bier- en urinegooiers zijn donderdag niet welkom aan de Belgische kust. Tom Pidcock uiteraard wel, maar de Brit is ziek en haakt af.

Koksijde (Bel) X2O Badkamers Trofee elite mannen

Donderdag wordt naar jaarlijkse traditie de X2O Trofee Koksijde, beter gekend als de Vlaamse Duinencross, verreden. De omloop bestaat uit zand, zand en nog eens zand. Aanvankelijk kon de organisatie uitpakken met de 'grote drie' op de startlijst, maar ééntje haakt nu in extremis af.

Tom Pidcock is namelijk ziek. Het verklaart meteen ook zijn zwakke optreden op Nieuwjaar in Baal, waar hij pas 12e werd op 5'24" van winnaar Mathieu van der Poel. Komend week staat de Brit (voorlopig) wel nog op de deelnemerslijst van de Hexia cross in Gullegem en de wereldbekermanche in Zonhoven.

Wie straks ook niet moet afzakken naar de Belgische kust, zijn hooligans. In Koksijde willen ze een scenario zoals in Hulst absoluut vermijden. De wereldbekermanche liep daar helemaal uit de hand. Mathieu van der Poel kreeg bekers bier en urine over zich heen en reageerde met een rake fluim. Twee fotografen werden dan weer in het water geduwd.

Agenten in burger & drones

En de organisatie meent het. Ze zullen agenten in burger en zelfs drones inzetten om de menigte in de gaten te houden. Renners mogen problemen ook zelf melden. "De renners zelf kunnen op het parkoers, als ze iets opmerken, onmiddellijk de sportverantwoordelijke verwittigen", vertelt burgemeester Marc Van den Bussche aan Het Laatste Nieuws.

"Die zal dan contact opnemen met de politie om zo snel mogelijk de brandhaarden in de kiem te smoren. We kunnen niet alles vermijden, maar gaan er alleszins het beste van maken. Als het foutloopt, denk ik dat er ook sociale controle zal zijn. Daarna kunnen onze mensen het overnemen."

Nieuws
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2023