Beloftevolle Ryan Kamp trekt aan de alarmbel: 'Het gaat niet goed met het veldrijden'

Ryan Kamp ziet de cross floreren als de grote drie meedoen, maar merkt het tegenovergestelde als enkel de 'subtoppers' meedoen.

Vestingcross cyclocross Hulst 2023 elite men

Ryan Kamp was bij Pauwels Sauzen-Bingoal niet langer welkom en vond opvallend genoeg niet meteen nieuw onderdak. Op 1 januari maakte de 23-jarige Bredanaar zelfs bekend dat hij deze winter verder crosst als individuele renner. Vrij opmerkelijk, want Kamp finisht doorgaans in de top-10 en is voormalig Europees én wereldkampioen bij de beloften.

"Het zijn niet de beste tijden", vertelt Kamp in een interview met Het Nieuwsblad. "Maar toen ik aan dit seizoen begon en best goed reed, had ik wel vertrouwen dat ik een ploeg zou vinden. Tot ik begin december nog steeds geen ploeg had. Dat was wel schrikken."

"Als ik nou in elke cross dertigste was geworden, had ik er vrede mee kunnen hebben. Maar ik heb intussen 21 crossen gereden en de keren dat ik niet in de top tien ben geëindigd, kan je op een hand tellen."

Geen plek

Waarom hij mocht ophoepelen bij de Sauzenploeg? "Ik kreeg te horen dat ze liever investeerden in hun beloftekern. Terwijl ik twee weken geleden 23 geworden ben... Blijkbaar ben ik dus al te oud. Bij de andere ploegen klonk vooral dat er geen plek meer was. Of dat hun budget het niet toeliet. Of dat ik als Nederlander niet matchte met hun Belgische sponsors. Zulke verhalen."

Geen stijgende lijn

Volgens Kamp zijn het momenteel harde tijden als je niet Mathieu van der Poel, Wout van Aert of Tom Pidcock heet. "Die twintig- of zelfs dertigduizend man die je de voorbije weken op de cross zag, zijn aan rappe jongens zoals Wout en Mathieu te danken. Als zij er niet bij zijn, zie je net dat de belangstelling de afgelopen jaren achteruit gaat. De sport zit echt niet in stijgende lijn."

"Zodra de 'grote drie' aan de start komen, zie je de veldritwereld helemaal opleven. Maar met hun grandioze startgelden en die duizenden supporters die alleen komen als zij meedoen, maken ze het deels ook kapot. Voor fulltime veldrijders als Sweeck, Vanthourenhout of mij is het een stuk lastiger geworden."

"Dat doet mij besluiten dat het met het veldrijden niet goed gaat. Want als er voor mij met moeite nog een plek is in het crosspeloton, voor wie is er dan nog wel een plaats? Op die manier staan over een paar jaar alleen Van Aert, Van der Poel en Pidcock nog aan de start. Dat is de keiharde waarheid."

Roodhooft

De gebroeders Roodhooft gooiden uiteindelijk een reddingsboei. Zij zorgden met Colnago en Campagnolo voor enkele individuele sponsors. "Dat was een gigantische opluchting. Ik krijg ook een loon. Bij hen waren ook alle plekken bezet, maar als ik echt niks vond, mocht ik het laten weten."

"Ze zeiden: 'Dan gaan we wel iets proberen te organiseren. Je bent profrenner en dat zal je blijven ook'. Ik vind het formidabel dat Philip en Christoph mij wilden helpen. Bij die gasten stroomt er geen bloed maar koers door hun aderen. Heeft iemand zich al afgevraagd waar de cross zonder hen zou staan?"

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023