Hechtingen in knie weerhouden Van Empel niet van demonstratie in zand Koksijde

Fem van Empel heeft een masterclass gegeven in het zand van Koksijde. De wereldkampioene reed meteen weg bij de concurrentie.

Superprestige cyclocross Heusden-Zolder women 2023

Hoewel Van Empel er de laatste weken niet altijd lekker inzat, stond ze toch aan de start in Koksijde. Ze was een keer hard gevallen in training, terwijl ze in Baal een wonde opliep aan haar knie. Ze reed dan ook rond met twee hechtingen in haar rechterknie. Tot problemen leidde dat niet, want Van Empel pakte meteen de kopstart en besloot het initiatief te nemen.

In aanloop naar de eerste steile zandduin nam Lucinda Brand de kop weliswaar even over, maar eenmaal boven lag Van Empel alweer op kop. In de zandpassages was ze veel beter dan concurrenten als Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado en in het zand sloeg ze dan ook meteen een flink gat. Brand probeerde nog te overbruggen, maar na de eerste ronde werd al duidelijk dat dat niet zou lukken. Van Empel lag na de eerste ronde al twintig seconden voor.

De Brabantse wereldkampioene bleef stoïcijns doorrijden en bleef superieur in het zand. Het enige foutje dat ze maakte, was dat ze misgreep bij de wisselzone. Na twee rondes lag ze al veertig seconden voor op Brand, die op haar beurt ook weer ver voorlag. Zodoende draaide het in Koksijde uit op een eentonige wedstrijd. Het is haar veertiende zege van het huidige cross-seizoen. De strijd om de tweede plek werd uiteindelijk wel razendspannend. Brand wist Alvarado in de sprint nog nipt af te houden.

Cyclocross
  • Photo: ( Photo by Gregory Van Gansen / PN/ Cor Vos )