Mathieu van der Poel ook in het zand onklopbaar, Pim Ronhaar knap tweede

Mathieu van der Poel heef de X2O Trofee in Koksijde op zijn naam geschreven. Het is zijn 9e zege in evenveel crossen deze winter.

Soudal Ladies Trophy Koksijde Cyclocross 2024

De Vlaamse Duinencross is een echte klassieker met een rijke geschiedenis en kon rekenen op de aanwezigheden van de twee grote tenoren. Tom pidcock moest helaas ziek afhaken. Om een scenario zoals in Hulst te vermijden, zette de organisatie agenten in burger en drones in om boeroepers een halt toe te roepen.

Wout van Aert schoot bij de start uit zijn klikpedaal, maar zette dat na een indrukwekkende sprint van 200 meter al weer recht. Hij dook in het wiel van koploper Mathieu van der Poel het veld in. Zandduivel Laurens Sweeck leidde het pak in de eerste zandstrook.

In het zand onstond een kopgroep met Laurens Sweeck, Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Michael Vanthourenhout, Joran Wyseure en Thibau Nys. Het duurde niet lang voor de wereldkampioen opnieuw zijn beslissende demarrage plaatste. Niemand had een reactie en weg was hij.

Lastige cross voor Van Aert

Wat volgde was alweer een onemanshow. Net zoals elke cross waar Van der Poel deze winter al aan de start stond. Felipe Orts gooide de handdoek in de ring. Pim Ronhaar ging in z'n ééntje opzoek naar de eenzame koploper. Van Aert knokte in een achtervolgende groep met onder meer Quinten Hermans om plek drie.

Zelfs een podiumplek leek geen zo'n makkelijke karwei te worden. Na vier van zeven rondes reed Van Aert pas op plek vijf rond, achter Gianni Vermeersch. In het tweede deel van de wedstrijd herleefde hij, maar Ronhaar bij de lurven grijpen lukte niet meer. De 22-jarige Nederlander werd knap tweede op 1'20", voor Van Aert.

De volledige top-10 en beelden:

Van Aert vertrek nu naar Spanje om er enkele weken onder de zon te trainen. Mathieu van der Poel daarentegen blijft hier want zondag staat hij aan de start van de wereldbekermanche in Zonhoven. Daarna rijdt de wereldkampioen nog in Benidorm (21/01), Hamme (27/01), Hoogerheide (28/01) en het WK in Tabor (4/02).

Nieuws
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2024