19-jarige Zoe Bäckstedt wint eerste grote cross, Alvarado geeft op met rugpijn

Zoe Bäckstedt heeft de Hexia cross in Gullegem op haar naam geschreven. Manon Bakker en Inge van der Heijden mogen mee op het podium.

Hexia cross Gullegem cyclocross women 2024

Geen Fem van Empel of Puck Pieterse aan de start in Gullegem, waar de hevige regenval het parkoers had omgetoverd tot een modderpoel. En dat is vooral spek naar de bek van Zoe Bäckstedt. Topfavoriete Ceylin Alvarado won hier al twee keer.

Alvarado kende niet haar beste dagje. Ze miste haar start en kwam nooit meer bij de kop van de wedstrijd aansluiten. Ze zakte steeds verder weg en verliet uiteindelijk de wedstrijd. De oorzaak van haar offday zou pijn aan de rug zijn.

Vooraan leverden Inge van der Heijden, Manon Bakker en Zoe Backstedt een pittige strijd op de loodzware omloop. Bäckstedt had geen zin in een sprint en liet haar twee Nederlandse concurrentes achter. Ze soleerde zo naar haar eerste zege in een elitecross.

Bakker versloeg Van der Heijden in de strijd om plek twee. Marion Norbert Riberolle en Blanka Vas zijn vierde en vijfde. De volledige top-10:

"Ik heb er echt van genoten", sprak de jonge Britse in het flashinterview. "Dit was waarschijnlijk een van de leukste wedstrijden die ik al heb gereden. Waarom? Ik zit van top tot teen onder de modder, dat is waar ik van hou. Het was een hevige strijd, waarbij steeds weer iemand anders de koppositie had. Ik besloot met nog twee ronden te gaan aan te vallen en te kijken hoe ver ik zou komen."

Nieuws
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2024