Annemiek van Vleuten doet ons uit de doeken wat ze na haar carrière wil doen: 'Blijf zeker actief in de sport'

Annemiek van Vleuten is sinds 1 januari officieel geen profwielrenster meer. Wij vroegen haar wat ze nu wil doen en daar heeft ze een uitgesproken idee over.

Simac Ladies Tour 2023 - stage-5

Annemiek van Vleuten deed recent nog mee aan een cross. Dat was puur even voor het plezier, want ze is toch echt gestopt als professioneel wielrenster vanaf dit jaar. Wij spraken haar voor ons magazine uitgebreid in het kader van haar afscheid en je leest hier een passage uit dat interview, waarin ze voornamelijk vertelt wat ze nu wil gaan doen.

Denk je dat de sport gaat missen?

“Ja, dat ga ik missen. Ik heb er altijd van genoten om een plan te maken en het beste van mezelf te geven. Ik heb het gewoon altijd leuk gevonden om hard te trainen en mezelf uit te dagen. Het enige wat achteruit gegaan is is mijn risicobereidheid in het peloton."

"In koers moet je gewoon veel risico’s nemen om überhaupt voorin het peloton te blijven en ik merkte dat ik steeds minder zin in dat gevecht had. Ook omdat je weet wat de gevolgen kunnen zijn als je valt. Maar niet getreurd, ik ben ervan overtuigd dat er in de toekomst ook weer andere leuke dingen op mijn pad komen.”

Blijf je in de sport?

“Dat hoop ik wel. Zeker niet als ploegleider maar ik zou het wel leuk vinden om atleten te helpen bij hun mentale voorbereiding richting hun doelen. Ik heb natuurlijk best veel kennis opgedaan in mijn carrière. Maar het moet wel in een vorm worden gegoten dat het weer een uitdaging wordt. Momenteel ben ik nog geen goede coach, dat zijn allemaal vaardigheden die ik moet ontwikkelen.”

En blijf je ook veel fietsen? 

“Nu fiets ik nog zo’n twee keer in de week en dat vind ik prima. Ik wil gaan skiën wat ik nog nooit gedaan heb en laatst heb ik een lange wandeling gemaakt met Taco van der Hoorn. Allemaal dingen waar ik eigenlijk niet aan toekwam toen ik nog fietste. Dat geeft heel veel voldoening.”

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023