Alaphilippe onderweg naar Franse ploeg: 'Onderhandelingen zijn opgestart'

Julian Alaphilippe is einde contract bij Soudal Quick-Step en het lijkt erop dat hij andere oorden gaat opzoeken.

Alaphilippe

Het ziet er naar uit dat er komende winter na elf seizoenen een einde komt aan het huwelijk tussen Soudal Quick-Step en Julian Alaphilippe. TotalEnergies liet de afgelopen jaren al meerdere keren hun interesse in de sympathieke Fransman blijken, maar Alaphilippe zag een transfer niet zitten. Nu zou hij dan toch aan het toehappen zijn.

Dat vertelt Jean-René Bernaudeau, algemeen manager van de Franse ploeg, in gesprek met Ouest-France. "De onderhandelingen zijn begonnen ”, klinkt het. “Ik hou van zijn verlangen, hij maakt geen lawaai en werkt veel."

"Hij is nu teleurgesteld dat hij deze kuitbeenblessure heeft gehad, waardoor hij zich niet kon uiten, zoals hij dat aan het begin van het seizoen had gewild. We hebben hem vorige week ontmoet met Benoît Genauzeau. We doen ons werk en bespreken ons project met hem.”

De onderhandelingen zitten voorlopig wel nog in een premature fase. Alaphilippe zette nog geen krabbel en TotalEnergies heeft nog andere renners op het oog. "We spreken met Julian, net als met anderen, om ons project vooruit te helpen. Vandaag zitten we goed op onze plek, maar om te groeien moeten we projecten presenteren."

11 jaar bij Quick-Step

Als het effectief tot een transfer komt, dan zou dat de eerste keer zijn dat de inmiddels 31-jarige Alaphilippe van ploeg veranderd. Sinds hij in 2014 prof werd, reed hij immers nooit voor een andere ploeg dan Quick-Step.

De tweevoudige wereldkampioen boekte bij The Wolfpack grote successen met als hoogtepunten twee wereldtitels, Milaan-San Remo, de Strade Bianche, drie keer de Waalse Pijl en zes Touretappes.

Na zijn laatste wereldtitel (2021) ging het echter flink bergaf en is Alaphilippe nog maar een schim van zichzelf. Dat leidde tot al meerdere keren tot spanningen met CEO Patrick Lefevere, die publiekelijk zijn ongenoegen over de prestaties van de Fransman liet blijken.

Bij TotalEnergies (of nog een andere ploeg) zou Alaphilippe de kans krijgen om zijn carrière nieuw leven in te blazen. Zijn contract loopt dit seizoen sowieso ten einde en het is weinig waarschijnlijk dat zijn contract zal verlengd worden.

Nieuws
  • Cor Vos