Toptransfer! Julian Alaphilippe rijdt de komende drie seizoenen voor de ploeg van Fabian Cancellara

Het hing al een tijdje in de lucht en nu is het officieel: Julian Alaphilippe vertrekt naar Tudor Pro Cycling. 

Alaphilippe wint Czech Tour

Julian Alaphilippe heeft een nieuwe werkgever gevonden. De Fransman zag geen toekomst meer bij Soudal Quick-Step en heeft voor drie jaar getekend bij Tudor Pro Cycling. Dat werd vandaag bevestigd op de website van de Zwitserse ploeg.

'Tijd voor verandering'

"Na meer dan tien jaar bij dezelfde ploeg, was het tijd voor een verandering", legt Alaphilippe zelf uit in het persbericht. "Ik was al vanaf het begin geïnteresseerd in het project Tudor Pro Cycling. Ik volgde het ontstaan en de ontwikkeling van de ploeg."

"Bovendien ken ik een paar renners en stafleden. En wat is een betere manier om keerpunt in mijn carrière te maken dan bij een nieuw en ambitieus project? Ik wil er graag deel van uitmaken", aldus de 32-jarige coureur over zijn nieuwe werkgever.

Alaphilippe zal een rol als kopman en boegbeeld toebedeeld krijgen bij de Zwitserse ploeg, maar ziet zichzelf ook als mentor. "Ik heb veel ervaring en dat kan belangrijk zijn voor de jonge renners in de ploeg", spreekt de tweevoudig wereldkampioen.

Cancellara

Tudor is logischerwijs dolenthousiast met de komst van Alaphilippe. "We zijn super blij dat Julian zich bij het team voegt", reageert ploegoprichter Fabian Cancellara in het persbericht. "Hij heeft nog steeds het vuur in zich om te presteren op het hoogste niveau."

Cancellara richtte de ploeg op in 2022, als doorstart van het in 2019 opgerichte Swiss Racing Academy. Inmiddels timmert de formatie flink aan de weg, met de transfer van de Fransman als nieuwe mijlpaal.

"Bovendien brengt hij de nodige stabiliteit en ervaring naar het team", gaat de zevenvoudig winnaar van een monument verder. "Hij is een slimme renner met een goed gevoel voor humor, professionaliteit en bravoure."

Marc Hirschi

Alaphilippe is niet de enige topaanwinst van Tudor voor volgend seizoen. De Zwitserse ploeg legde eerder al Marc Hirschi vast. Opvallend, want de Fransman en de Zwitser zijn op veel vlakken elkaars gelijken (min of meer).

Het zijn dezelfde type renners: sterk op heuvelachtig terrein en met flink wat explosiviteit in de benen. Daarnaast kenden zij beide al een paar topjaren, maar waren ze de afgelopen seizoenen niet de beste versie van zichzelf. Echter, zowel Alaphilippe als Hirschi kende een succesvolle weg terug naar de wereldtop.

Niet geheel toevallig kwam zij elkaar dan ook tegen in de voorbije Clasica San Sebastian. Alaphilippe en Hirschi reden als vanouds weg bij de rest, waarna de Zwitser het sprintje won.

Alaphilippe zal dus het kopmanschap veelvuldig moeten delen met Hirschi. Of dat voor problemen gaat zorgen? Niet volgens Cancellara. Hij vindt juist dat de twee een aanvulling zijn op elkaar "Julian brengt panache, Marc brengt geduld", aldus de Zwitser.

Nieuws
  • Cor Vos