Sterk! Marc Hirschi klopt Julian Alaphilippe in een sprint-a-deux en wint Clasica San Sebastian

Zwitser Marc Hirschi wint heuvelklassieker Clasica San Sebastian na een spannend duel met Julian Alaphilippe. 

Alaphilippe Hirschi San Sebastian

Marc Hirschi heeft de Clasica San Sebastian gewonnen. De 24-jarige Zwitser was na 236 de beste in de Baskische heuvelklassieker. Hij klopte niemand minder dan Julian Alaphilippe in een sprint-a-deux.

Op het listige parkoers - met in totaal vijf beklimmingen - reed een omvangrijke kopgroep van tien renners lang vooruit. In het peloton pakte Visma | lease a Bike de handschoen op. De Nederlandse ploeg controleerde de koers in dienst van Sepp Kuss en Jonas Vingegaard.

In de kopgroep toonde Brit Simon Carr (EF) zich de sterkste. Op de Alto de Jaizkibel reed hij zijn medevluchters, onder wie Warren Barguil, Jesús Herrada en Sylvain Moniquet, uit de wielen. Hierna kwam hij als eerste boven op deze historische San Sebastian-klim.

De Jaizkibel was de op twee-na laatste klim van de dag. Zoals wel vaker in de recente geschiedenis van de Clasica San Sebastian hielden de favorieten hun kruit droog op deze pukkel.

Erlaitz

Op de beklimming van de Erlaitz - met de top op 40 kilometer van de meet - werd de finale geopend. Halverwege de vier kilometer lange verschrikking (van bijna elf procent gemiddeld) opende Florian Lipowitz de debatten.

Topfavoriet Julian Alaphilippe - die volgend jaar niet meer voor Soudal Quick-Step rijdt - sloop alert mee met de Duitser van Red Bull-BORA-hansgrohe, waarna de Fransman overnam en alleen verder ging. Vanuit de achtergrond kwam de reactie van Pavel Sivakov. De UAE-renner vloog naar zijn landgenoot toe en deed hem vervolgens lossen.

Vingegaard past

Terwijl de geboren Rus vooraan wegreed, stond de deur achteraan het peloton wagenwijd open. Jonas Vingegaard zag al vrij snel in dat hij niet het niveau had om mee te strijden voor de overwinning. De Deense nummer twee moest lossen op de flanken van de Erlaitz.

De ploeg reed lang op kop, maar Kuss en Vingegaard gaven niet thuis

Ook kanshebbers Simon Yates, Sergio Higuita, Romain Bardet en Hugh Carthy konden niet mee in de groep dat ooit een peloton was. Sterker nog, op de top van de Erlaitz bestond de eerste groep achter Sivakov uit slechts negen renners.

Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Marc Hirschi, Brandon McNulty (beide UAE), Neilson Powless (EF), Kevin Vermaerke (dsm), Andreas Kron, Lennert Van Eetvelt (beide Lotto), Michael Woods (Israel) en Jonathan Narvàez (INEOS) bleken na Sivakov de sterkste renners op de zware Erlaitz.

Droomscenario UAE

Na de ronding van de top van de Erlaitz was er geen samenwerking in de groep van negen. Hierdoor keerden diverse renners uit de achtergrond terug. Zo kwam UAE Team Emriates in een droomscenario terecht.

De ploeg van de afwezige Tadej Pogacar had Sivakov in de spits van de koers en was daarachter met vier man vertegenwoordigd; Hirschi, McNulty en de toptalenten Jan Christen en Isaac Del Toro.

Door goed werk van vooral Lotto Dstny in dienst van Van Eetvelt bleek de aanval van Sivakov vooral 'in functie van' te zijn. De 27-jarige renner had nergens meer dan 30 seconden voorsprong, dus werd hij - hoe sterk ook op de Erlaitz - slechts een bliksemafleider.

Pilotegi

De Clasica San Sebastiang ging dus op slotbeklimming beslist worden. Ditmaal was dat niet de Murgil Tontorra, maar de Pilotegi; het nóg steilere monstertje met stroken tot wel 27 (!) procent.

Bij het opdraaien van de Pilotegi nam Alaphilippe direct het initiatief. De tweevoudig wereldkampioen vloog naar het wiel van Sivakov, waarna ook het UAE-duo Hirschi en Mcnulty de aansluiting maakten, evenals Van Eetvelt, Konrad, Narváez en Vermaerke.

Op de steilste stroken nam Alaphilippe nogmaals de leiding, maar wegrijden lukte niet voorlopig niet. Ook de verrassend sterke Van Eetvelt waagde een poging om te ontsnappen, maar ook de 23-jarige Belg slaagde niet in zijn opzet.

Vlak voor de top plaatste de onvermoeibare Alaphilippe nóg eens een aanval. Van Eetvelt kon niet mee, maar Hirschi wel. De Zwitser, die eerder dit jaar nog tweede werd in de Amstel Gold Race, zat strak op het wiel, waarna de twee zich in de afdaling stortten.

Sprint-a-deux

Van Eetvelt volgde op een handvol seconden, maar de samenwerking tussen topdalers Hirschi en Alaphilippe was voortreffelijk. De twee oud-winnaars van de Waalse Pijl liepen ook op het vlakke uit op hun naaste belager en de renners daarachter.

Het werd dus een sprint-a-deux in de straten van het Spaanse San Sebastian. Een zeer nerveuze Alaphilippe - die continu om bleef kijken - tegen een ogenschijnlijk stoïcijnse Zwitser. De Fransman begon zijn sprint op kop, maar de Zwitser had nog een ferme versnelling in huis. De 24-jarige Hirschi klopte zijn metgezel en sprintte op sterke wijze naar de overwinning.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

De jonge Van Eetvelt strandde op een handvol seconden van de twee en werd derde. In het groepje daarachter klopte Kevin Vermaerke verrassend Jonathan Narváez in de sprint om plek vier.

Nieuws
  • Cor Vos