Tiberi profiteert in Ronde van Luxemburg van pokeren Van der Poel en UAE Team Emirates, Gaudu zegeviert in slotetappe

Mathieu van der Poel moet genoegen nemen met de tweede plaats in de Ronde van Luxemburg. 

Poel

De slotetappe van de Ronde van Luxemburg was zwaar, maar niet héél zwaar. Al vroeg in de koers barstte het los, en zelfs leider Mathieu van der Poel trok een keer ten aanval. Zijn demarrage ging echter niet door, waarna Johannes Staune-Mittet, Archie Ryan en Lorenzo Milesi de kopgroep vormden.

Die eerste reed nog even virtueel aan de leiding, maar zij zouden geen kans maken op de dagzege. Zeker niet toen UAE Team Emirates het op 25 kilometer van de meet hard wilde maken. Van der Poel stond aan de leiding met achter hem Ayuso (3 seconden), Vansevenant (3 seconden), Hirschi (8 seconden) en Tiberi (10 seconden). Het kon dan ook nog alle kanten op wat betreft de eindzege.

Na een versnelling van Hirschi viel het even stil en ging onder andere Wilco Kelderman ten aanval. Maar UAE Team Emirates legde de groep met favorieten een flink tempo op, in de hoop om Van der Poel, die het zonder ploeg moest doen, te vermoeien op de stijgende stukken. Toen zij de controle enigszins verloren, werd er slag om slinger gedemarreerd.

Tiberi valt aan

Van der Poel hield zich koest, al was dat ook de meest realistische tactiek voor de wereldkampioen. Hij pakte wel één boniseconde bij het ingaan van de storende, maar zag ook Vansevenant één seconde dichterbij komen. Er kon nog van alles gebeuren in de slotronde. Het was Tiberi die profiteerde van het pokeren van Van der Poel en UAE Team Emirates.

De Italiaan sloeg een mooi gat en reed steeds verder weg. Van der Poel mocht blij zijn dat EF Education-EasyPost nog besloot te achtervolgen. Daarbij lag er nog het slotklimmetje te wachten waar de Nederlander tijd goed hoopte te kunnen maken. Hij maakte nog een hoop tijd goed met een alles-of-niets-aanval, waarbij hij enkel Mads Pedersen meekreeg.

Het was niet genoeg ten opzichte van Tiberi, die weliswaar vierde eindigde in de rit, maar wel het algemeen klassement won. De dagzege ging naar David Gaudu, die zijn medekoplopers wist te lossen op het laatste hupje.

Nieuws
  • Cor Vos