Vader Adrie over winstkansen Van der Poel in Luik na derde plek: 'Misschien als hij eens een winter niet crost' 

Mathieu van der Poel werd gisteren (eigenlijk uit het niets) nog heel knap derde in Luik-Bastenaken-Luik. Vader Adrie analyseert, ook met het oog op de toekomst. 

mathieu van der poel op podium in luik

Adrie van der Poel zag zijn zoon Mathieu gisteren in Luik-Bastenaken-Luik niet doen wat hij zelf in 1988 wel deed: La Doyenne winnen. Nu is het zo dat Van der Poel senior niet tegen een fenomeen als Tadej Pogacar hoefde te koersen, maar toch moet het ergens voor senior ook wel lekker zijn dat hij iets won wat zijn níét won...

Niet crossen

Of kan Mathieu van der Poel in de toekomst de heuvelklassieker in de Ardennen in de toekomst toch nog eens op zijn naam schrijven. Adrie zei nadat hij zijn zoon gisteren in extremis toch nog op het podium zag belanden niet meteen nee.

De huidige wereldkampioen op de weg zal dan wel wat andere keuzes moeten maken in het voorjaar, denkt zijn vader. "Misschien als hij een keer een winter niet crost. Dan kan je een voorbereiding hebben met bijvoorbeeld de Ronde van Catalonië of met Tour of the Alps, zoals Romain Bardet het heeft gedaan", aldus Van der Poel senior in Het Nieuwsblad.

Of het ook zo'n vaart zal lopen, hangt af van wat Van der Poel met zijn carrière wil. "De vraag is: wil hij die opoffering maken? Dat hangt af van waar hij naar toe wil met zijn erelijst. Misschien zegt Matje: ‘Ik wil nog een paar Rondes en Roubaix.’"

Mathieu zelf lijkt huiverig

Dat laatste leek op de persconferentie na afloop het geval te zijn. Van der Poel gaf daar aan heel blij te zijn met zijn derde plek, en dat hij zelfs met de beste benen niet had kunnen winnen van Pogacar en de komende jaren ziet hij dat ook niet gebeuren.

"Ik ga blijven focussen op de dingen die ik het beste kan. Dat zijn de Ronde en Roubaix. Dat allemaal omgooien om misschien een keer een kans te hebben in Luik, is zeker niet voor de komende jaren."