Liboton ziet beste Van der Poel ooit: 'Wanneer Van Aert hem kan bijbenen, gaat het wegseizoen gedaan zijn'

Roland Liboton zit niet om een mening verlegen. Die geeft hij dan ook over onder anderen Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

Antwerpen cyclocross World Cup 2023 elite men

In gesprek met Het Nieuwsblad gaat hij onder meer in op het cross-seizoen van Van Aert, die met een lager niveau aanvatte dan voorgaande jaren. Ter opbouw naar het wegseizoen. Liboton: "Dan zeg ik: gaat hij Roubaix winnen? Neen. De Ronde? Neen. De Giro? Ook niet. Om daarin te slagen zou ik nu al een andere Van Aert willen zien. Niet vergeten: vorig jaar heeft hij vijf koersen gewonnen en één weggegeven."

Volgens Liboton is het verschil te groot. Ondanks dat het pas januari is. "Ik zie de beste Van der Poel die ik ooit gezien heb. Volgens mij gaat hij er straks op de weg ook mee rammelen. Maar het verschil met Van Aert is op dit moment te groot. Als je een stap achter komt, moet je er twee inhalen om voorsprong te hebben. Wanneer Van Aert hem kan bijbenen, gaat het wegseizoen gedaan zijn."

WK veldrijden

Liboton is niet alleen kritisch op Van Aert. Ook op de rest van de Belgische ploeg, die volgens hem te veel voor plek twee rijdt. "Ik weet wel dat mannen als Van der Poel en Van Aert één keer om de vijfendertig jaar geboren worden. En dat de rest echt heeft om nu tegen hen te moeten rijden. Maar toch: elke cross zitten ze met vijf, zes man te wachten op de sprint voor de tweede plaats. Knettergek word ik daarvan."

Toch is er één iemand die wel in de smaak valt bij de meervoudig-wereldkampioen cross. "Ik zie maar één uitzondering: Pim Ronhaar. Een topper en een kerel naar mijn hart. Zijn manager zegt dat hij moet remmen, dat hij zich kapot rijdt in de jacht op Van der Poel, maar hij doet het toch. Respect."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023