Sanne Cant in tranen na 15e Belgische titel op rij: 'Wellicht mijn laatste BK'

Sanne Cant heeft zich na een razendspannend BK voor de 15e opeenvolgende keer tot Belgisch kampioene gekroond.

Azencross Loenhout women 2023

In Meulebeke strijden de Belgen dit weekend om de Belgische driekleur. De hevige regenval van de voorbije dagen heeft er een vrij drassige omloop van gemaakt. Topfavorietes Sanne Cant en Laura Verdonschot en de amper 18-jarige Fleur Moors vormden al vrijwel meteen na de start een koptrio.

In de openingsronde sloeg Cant een kloofje. Ze kreeg even later het gezelschap van Marion Norbert-Riberolle en die liet ook Verdonschot terug aansluiten. Moors was uit het zicht verdwenen.

In de tweede rond moest Norbert-Riberolle afhaken na een val. Ze reed verder met een bloedende vinger. In de derde kon ook Verdonschot niet meer volgen, toen Cant demarreerde op een heuveltje.

Cant bouwde haar voorsprong langzaam verder uit en de spanning leek uit de wedstrijd verdwenen, tot ze plots over de omheining tuimelde. Cant had even tijd nodig om weer op haar fiets te kruipen en zag zo Verdonschot weer aansluiten.

Spannende slotronrde

Maar Sanne Cant bleef koelbloedig. Op de heuvel waar ze in de tweede ronde al het verschil maakte, liet ze Verdonschot in de slotronde opnieuw achter. Die laatste gaf zich echter zomaar gewonnen en bleef vechten. Met succes: In het slotstuk maakte Verdonschot de aansluiting.

De twee deelden nog wat prikjes uit, maar de Belgische titel werd uiteindelijk beslist in een sprint-à-deux. Sanne Cant trok aan het langste eind en kroonde zich voor de 15e opeenvolgende keer tot Belgisch kampioene. Marion Norbert-Riberolle pakt het brons. De piepjonge Moors viel net naast het podium. Uitslag en beelden:

"Dit was wellicht mijn laatste BK", sprak de kersverse Belgische kampioene na de finish. "Ik ga nog een seizoen op de weg rijden en na het volgende crossseizoen ga ik wellicht afscheid nemen. Ik zou nog een BK kunnen rijden, maar het zou een schande zijn om die trui dan niet een hele winter te kunnen tonen. 15 is ook een leuker getal en beter te onthouden dan 16."

Nieuws
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2023