Wout van Aert legt jaarrekening neer met winst van ruim 1.5 miljoen euro: een inzicht in zijn financiën

Wout van Aert werd vorig jaar vaak geklopt door Mathieu van der Poel en toch verdiende hij meer dan zijn grote rivaal. 

Van Aert

Wout van Aert reed in 2023 niet zijn beste seizoen op de weg. Op de grote afspraken moest hij ondanks een uitstekende vorm vaak zijn meerdere erkennen in een fenomeen die nog een tikkeltje sterker was. Zo veroverde hij zilver op het WK én EK en strandde hij in San Remo én Roubaix op een derde plek.

Ondanks die tegenvallende prestaties, scoorde Van Aert wel op financieel vlak. Dat blijkt uit de jaarrekening van zijn vennootschap 'Nientedeve'. Iedere Belg met een vennootschap moet verplicht een jaarrekening neerleggen en die kan gratis door iedereen geraadpleegd worden.

Van Aert boekte in 2023 zelfs een recordwinst. Zijn brutomarge (omzet - kosten) bedraagt 2.341.838 euro. Na aftrek van een hele hoop kosten en belastingen, houdt hij daar een winst van 1.584.248 euro aan over!

Opvallend: dat is meer dan Mathieu van der Poel, die vorig jaar zijn allerbeste seizoen ooit reed. Met 'VDP Sports' reed de wereldkampioen een nettowinst van 1.364.256 euro bijeen. Hier lees je meer over zijn financiën.

Ruim 4 miljoen euro verdiend

Van Aert overschrijdt ook voor het eerst de grens van 1 miljoen euro. In 2022 bedroeg de nettowinst van zijn vennootschap 908.587 euro. In zijn eerste boekjaar 2015, toen Van Aert nog fulltime crosser was, moest hij zien rond te komen met 87.828 euro.

Met het geld dat in die vennootschap zit kan Van Aert natuurlijk weinig aanvangen. Hij moet net als ons eten, kledij... kopen en keerde zichzelf daarom een dividend van 896.108 euro uit. Sinds 2015 reed hij al 4.045.005 euro bijeen. In totaal keerde hij zichzelf al 2.446.382 euro dividend uit.

De inkomsten van Wout van Aert kunnen grofweg verdeeld worden in drie categorieën: het jaarsalaris, prijzen- en startgeld en de inkomsten uit persoonlijke sponsorcontracten.

Loon van 3.5 miljoen euro

Wout van Aert is één van de beste renners ter wereld en zo wordt hij ook verloond. Volgens La Gazzetta dello Sport betaalt Visma - Lease a Bike hem voor zijn geleverde diensten op de fiets een jaarsalaris van 3.5 miljoen euro bruto.

Enkel Pogacar (6 miljoen euro), Roglic (4,5 miljoen euro), Vingegaard (4 miljoen euro) én Van der Poel (4 miljoen euro) doen beter. De afgelopen jaren schommelde zijn loon rond de 2 miljoen euro. Het gaat hier om brutocijfers, dus daar moeten nog belastingen van afgetrokken worden.

Prijzen- en startgeld

Een andere lucratieve inkomstenbron is het prijzengeld en startgeld. Het prijzengeld dat Van Aert op de weg en in het veld bijeen rijdt is eigenlijk maar een habbekrats in vergelijking met zijn totale inkomen. Zo ziet de winnaar van de Ronde van Vlaanderen bijvoorbeeld maar 20.000 euro op zijn bankrekening verschijnen.

Het startgeld dat Van Aert krijgt als hij komt opdagen op een cross, ligt een pak hoger. Organisatoren betalen hem tussen de 15.000 en 20.000 euro telkens hij zijn gezicht laat zien. En hij hoeft niet eens te winnen!

Van Aert reed vorige winter negen crossen, dus u kan zelf het rekensommetje maken. Kanttekening: officieel mag er voor wereldbekermanches en kampioenschappen geen startgeld betaald worden, maar het vermoeden bestaat dat publiekstrekkers als Van Aert en Van der Poel toch startgeld ontvangen.

Sponsorcontracten

Een derde bron van inkomsten zijn contracten met persoonlijke sponsors. Zo rijdt Wout van Aert al jaren met een blitse Red Bull-helm rond en daar zal de Oostenrijkse producent van het befaamde energiedrankje hem ongetwijfeld rijkelijk voor vergoeden.

Verder wordt Van Aert gesponsord door Ethias On Tour, een verzekeraar dat festivals en sportevenement ondersteunt, en door Heylen Vastgoed, waarin hij twee jaar geleden zijn centen investeren.

Overige inkomsten

Zoals hierboven beschreven, investeerde Van Aert in Heylen Vastgoed. Hij en zijn echtgenote Sarah De Bie zijn minderheidsaandeelhouders.

Eind vorig jaar investeerden ze hun centen ook in Mon Dada, dat luxekaarsen in betonnen potten vervaardigt. De bedoeling van die investeringen is uiteraard dat hun aandelen op lange termijn in waarde stijgen.

Tot slot verdiende Van Aert in 2021 een flinke som geld door mee te surfen op de hype rond NFT's. Een NFT is een soort van eigendomsbewijs op een digitaal object. Hij veilde zijn zeges in de Strade Bianche, op de Mont Ventoux en op de Champs Elysées en dat leverde hem 47.000 euro op.