Alpecin-Deceuninck zoekt via Zwift naar talent: 'Een van de besten was 41-jarige businessman uit New York die op kantoor op de rollen trainde'

Bij Alpecin-Deceuninck geven ze winnaars van de Zwift-Academy een contract voor de opleidingsploeg. 

Alpecin

Jay Vine, Jason Osborne en Luca Vergallito kwamen al voort uit de Zwift-Academy, waaraan duizenden wielrenners wereldwijd meedoen. Het online-platform organiseert jaarlijks een wedstrijd voor fanatieke fietsers. Iedereen met de juiste set-up en ouder dan achttien jaar kan meedoen. De winnaar van dit jaar was de Duitser Louis Kitzki, die daarmee een contract verdiende bij de opleidingsploeg van Alpecin-Deceuninck.

Kitzki werd begin dit jaar samen met twee anderen uitgenodigd voor het trainingskamp van de Belgische ploeg. Head of performance Kristof De Kegel is nauw betrokken bij de Zwift Academy, zo vertelt hij in gesprek met Het Laatste Nieuws. "Philip Roodhooft kwam er in 2020 mee af. Ik was direct overtuigd. Ik ben een believer van het eerste uur van e-cycling."

Zwift-Academy biedt renners uit niet-traditionele wielerlanden de kans zichzelf te bewijzen. "In veel landen ben je een buitenbeentje als je wil koersen. Omdat het netwerk beperkt is, is het moeilijker om talent te vinden, zeker in verafgelegen regio’s als Australië of in landen als Amerika waar wielrennen niet heel aanwezig is. Met Zwift heb je een wereldplatform waarop al die enthousiastelingen samenkomen. En wij kunnen die data inkijken."

Businessman

Het niveau wordt steeds hoger. De Kegel zegt dat de top drie van de Zwift-Academy van dit jaar fenomenale cijfers konden overleggen. Al komt niet iedereen in aanmerking voor een contract bij de ploeg. Een van de toppers dit jaar was een 41-jarige businessman uit New York.

De Kegel: "Die trainde ’s avonds op de rollen in zijn kantoor. Hij moet een geweldige atleet zijn, maar helaas past hij niet in het profiel waar wij naar zoeken. Wij zoeken plastische profielen: jongens die te kneden zijn tot echte profs."

Vine, Osborne en Vergallito stroomden snel door naar de proftak. Gaat dat ook gebeuren met Kitzki? "Louis, de winnaar van dit jaar, heeft een indrukwekkende fysieke veelzijdigheid en tactische maturiteit getoond. Voorspellen is moeilijk, maar deze jongen kan een topklimmer worden."