Vuelta-baas: 'We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte'

Zuurstofmaskers op! De Vuelta wil graag naar een finish op 3384 meter hoogte. Vuelta-baas Javier Guillen legt uit.

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje zit er wel weer een nieuw geitenpad in waarin de renners over een smal weggetje of zo'n totaal niet lopende betonplatenklim percentage moeten bedwingen waar een paard de hik van krijgt - en de renners al op voorhand pijn aan de benen.

Vuelta-baas Javier Guillen heeft nu wat anders bedacht: een finish op een hoogte die we nog niet gezien hebben in het Europese wielrennen - en verder ook onmogelijk is op ons continent omdat er geen verharde wegen zijn op die hoogte.

In Spanje is die mogelijkheid er wel, want in Andalusië loopt er een verharde weg (zie foto) omhoog naar de onherbergzame Pico Veleta, op 3384 meter hoogte.

Hoger finishen dan ooit

Iets wat het enthousiasme bij Guillen naar evengrote hoogten doet stijgen. Op de Spaanse website Ciclo21 verklaart hij zich nader.

"We willen graag een etappefinish op de Pico Veleta realiseren, maar helaas hebben we op dit moment nog niet de benodigde vergunningen van de lokale autoriteiten om dat ook al daadwerkelijk te kunnen doen. Dat respecteren we, maar we blijven hard werken aan een finish op een grotere hoogte dan we ooit hebben gehad."

Hieronder zie je het profiel van de klim.

Beeld: Climbfinder

Arensman en hoogtestages

Helemaal nieuw zou de klim overigens niet zijn, want de Sierra Nevada, waar de Pico Veleta deel van uitmaakt, is al vaak het decor geweest van de Vuelta. In 2022 won niemand anders dan Thymen Arensman er nog de Koninginnenrit van die Ronde van Spanje na een indrukwekkende solo.

De Sierra Nevada is voor veel wielrenners ook een ideale uitvalsbasis voor een hoogtestages later in het seizoen. Op dit moment ligt er nog te veel sneeuw bovenop de berg en kiezen de teams vaak voor El Teide op Tenerife voor hun hoogtestage.

Nieuws
  • Beeld: Climbfinder