UCI organiseert in februari in de Franse Alpen het allereerste WK Snow Bike

Wie straks in februari het snelst naar beneden knalt in de sneeuw met een mountainbike, mag zichzelf de eerste wereldkampioen snow bike noemen.

Op 10 en 11 februari vormt het Franse skioord Châtel het decor van de allereerste UCI Snow Bike World Championships. Dat maakte de UCI vrijdag bekend in een persbericht. Het is de bedoeling om met een mountainbike zo snel mogelijk een berg af te dalen in de sneeuw.

Het is een vrij recente discipline die rechtstreeks geïnspireerd is door het skiën. Er zullen twee WK's plaatsvinden: Super Giant Slalom en de dual slalom. Dat zijn eveneens twee formats uit het skiën.

Bij de Super-G ligt de focus op snelheid en minder op technische skills. Deelnemers zullen een parkoers van 1957 meter moeten afleggen. Daarbij worden maar liefst 600 meter gedaald! Tijdens de Dual Slalom nemen twee deelnemers het op twee identieke circuits gelijktijdig tegen elkaar op. In Châtel bestaat de dual slalom uit een technisch parkoers van 510 meter, waarbij er 155 meter gedaald wordt.

Sleutelmoment

Er zullen regenboogtruien uitgedeeld worden aan de winnaars bij de mannen en de vrouwen, in zowel de Super-G als de Dual Slalom. "De toekenning van de eerste UCI Snow Bike World Championships aan Châtel IS een sleutelmoment in de structurering van de discipline op wereldniveau”, zei UCI-voorzitter David Lappartient.

(Lees verder onder de video)

“In een tijd waarin skigebieden steeds meer hun aanbod aan activiteiten willen diversifiëren, biedt snowbiken hen een nieuwe opportuniteit. Deze wintersport is een nieuwe toevoeging aan de verschillende disciplines in het mountainbiken die al enkele jaren sterk aan het groeien zijn."

Nieuws
  • Foto: YouTube/UCI