Van Aert wint razendspannende wereldbeker in Benidorm, val nekt Van der Poel

Wout van Aert heeft de wereldbekermanche in Benidorm op zijn naam geschreven. Michael Vanthourenhout en Thibau Nys mogen mee op het podium.

Benidorm Costa Blanca cyclocross 2024 men elite

Het veldritpeloton streek zondag neer aan de Spaanse kust in Benidorm. Vanwege de kurkdroge omstandigheden kregen de renners een vliegensvlug rondje met verharde ondergrond, gras en zand voorgeschoteld. Het is eens wat anders dan kou, modder, regen of sneeuw!

In Benidorm kregen we ook de laatste confrontatie tussen de grote tenoren te zien. En dat werd al van bij de start een spannende strijd, want zowel Mathieu van der Poel, Wout van Aert als Tom Pidcock kenden allesbehalve een kanonstart.

Kort na het induiken van het veld werd Van Aert zelfs een paar seconden opgehouden. Mathieu van der Poel stond even later nog wat langer aan de kant vanwege mechanische pech. Bij de eerste passage aan de finish volgde hij op 15 seconden van de koplopers. Van Aert reed op vijf seconden.

Versnelling MVDP

In de tweede ronde reed Van Aert aan kop en al gauw maakte ook de wereldkampioen de aansluiting vooraan. Na 25 minuten cross haalde Van der Poel op de lange klim uit met een verschroeiende demarrage. Thibau Nys en Eli Iserbyt hielden er een verkoudheid aan over. Van Aert reed de longen uit zijn lijf en kon nog net aanklampen.

Van der Poel wilde absoluut solo finishen en ging bij het volgend klimmetje opnieuw keihard op de trappers staan, maar Van Aert weigerde de handdoek in de ring te gooien. Dit is duidelijk een andere Van Aert dan de Van Aert in december! Tom Pidcock vond langzaam zijn ritme en volgde op 10 seconden.

Halfweg cross hielden Van der Poel en Van Aert even de benen stil waardoor Pidcock en Vanthourenhout konden aansluiten. De kleine man uit Leeds nam zelfs resoluut de koppositie. In de zesde ronde ging de wereldkampioen andermaal versnellen, opnieuw zonder veel schade te veroorzaken. Eli Iserbyt, die al vijf keer van fiets had gewisseld, maakte de aansluiting.

MVDP valt

In de voorlaatste ronde sloeg het noodlot toe voor Van der Poel. Hij ging onderuit net voor de lange rechte strook. Van Aert had dat begrepen en trok ten aanval, met Vanthourenhout in zijn wiel. In de slotronde rekende Van Aert op de lange asfaltklim af met de Europese kampioen.

In de slotfase ging Van Aert zelf nog onderuit op de balkjes, maar hij sprong snel terug op de fiets en bolde solo over de finishlijn, zonder zadel!. Michael Vanthourenhout werd tweede en Thibau Nys strandde op een knappe derde plek. De vierde en vijfde plaats waren voor Eli Iserbyt en Mathieu van der Poel.

Nieuws
  • Photo: Billy Ceusters/PN/Cor Vos © 2024