Wout van Aert: 'Als je het tegen de beste renner ter wereld opneemt, kun je met drie, vier weken minder training niet de handschoen opnemen'

Wout van Aert kon in Benidorm eindelijk wedijveren met Mathieu van der Poel. Van Aert trok aan het langste eind.

Benidorm Costa Blanca cyclocross 2024 men elite

De hele winter had Van der Poel de overhand gehad. In de cross in Benidorm lagen de verhoudingen anders: het parkoers was er niet naar om grote verschillen te maken, Van der Poel kende een dag vol incidenten en het belangrijkste: Van Aert had na een goede trainingsstage in Spanje een stuk beter gevoel dat in eerdere crossen van het seizoen.

Tot in den treure heeft Van Aert moeten uitleggen dat hij de nederlagen tegen Van der Poel kon plaatsen. En Van Aert dacht er zelf ook over na, vertelt hij tegen Het Laatste Nieuws. "Dan moet ik toch telkens vijf minuten nadenken waar ik vandaan kwam. Ik ben eerlijk genoeg om toe te geven dat het niet altijd gemakkelijk was om de verwachtingen aan de kant te schuiven en het grotere plaatje te blijven bekijken."

Mentaal had hij het echter nodig, vertelt hij. "Ik had de rust echt nodig om rustig op te bouwen zonder dat er druk op stond. Als je dan tegen de beste renner van de wereld uitkomt, moet je niet denken dat je met drie, vier weken minder training zomaar de handschoen kunt opnemen. Iedereen heeft gezien welk niveau Mathieu haalde. Je kunt heel veel willen en hopen, maar er bestaan geen sprookjes. Het is de logica zelf dat ik Mathieu geen partij kon geven."

Cyclocross
  • Photo: Billy Ceusters/PN/Cor Vos © 2024