Ben Hermans ziet het peloton steeds roekelozer worden: 'We veranderen in opgejaagd wild'

Ben Hermans behoort ondertussen tot één van de veteranen van het peloton. 2024 wordt zijn zestiende jaar als profrenner. In die jaren zag hij hoe het peloton steeds roekelozer begon te rijden en remmen nauwelijks nog aangeraakt worden.

Arctic Race of Norway 2021 Teampresentation

Het is een trend van de afgelopen jaren dat renners op steeds jongere leeftijd koersen winnen. Zo won het megatalent Isaac del Torro vorige week op slechts 20-jarige leeftijd een etappe in de Tour Down Under. De Mexicaan had slechts twee koersdagen nodig om zijn eerste WorldTour-overwinning te boeken.

Steeds meer jonge renners dus die met veel lef en bravoure koersen. Maar zij brengen ook veel roekeloosheid met zich mee stelt Cofidis-renner Ben Hermans. Hij zag in de afgelopen jaren hoe het peloton veranderde in een stelletje waaghalzen. ''De jongere renners lijken zotter en zotter te worden. Terwijl ik even voorzichtig blijf als de voorbije jaren,'' verteld hij tegen Het Nieuwsblad. ''Nee, er wordt gewoon anders gekoerst dan vroeger. Koersen op intuïtie of gevoel is er niet meer bij.''

''Niemand grijpt nog naar zijn remmen''

Hermans legt de schuld van het roekeloze koersgedrag gedeeltelijk bij de mogelijkheid tot communicatie met de ploegleiderswagens. En dus trekt de 37-jarige Belg aan de bel.

''Vanuit alle ploegleiderswagens wordt ieder voorjaar steeds meer gehamerd op het belang van positioneren. Dus wordt er - mede door de combinatie van oortjes en gps-systemen op de fietscomputers - op leven en dood naar een bocht toegeleefd. Doordat we te horen en te zien krijgen wáár het cruciale punt zich exact bevindt, veranderen we in opgejaagd wild. Alsof voorbij die bocht een finishlijn getrokken ligt. Niemand grijpt nog naar zijn remmen. Een handelswijze die zich bovendien verschillende keren per dag voordoet.''

Achtergrond
  • photo Rune Dahl/Cor Vos © 2021