Spannende strijd in Hoogerheide, maar zege gaat 'gewoon' naar veelvraat Fem van Empel

Fem van Empel heeft ook de Wereldbeker van Hoogerheide gewonnen. Ze was in de sprint de betere van Blanka Vas en Lucinda Brand.

Flandriencross in Hamme 2024

De start was voor Fem van Empel en Lucinda Brand, maar het tweetal draaide niet meteen de gashendel open en vervolgens kwamen dus ook Puck Pieterse, Kata Blanka Vas en Marie Schreiber terug. Die laatste profiteerde van het getwijfel vooraan en trok dan ook door. De toppers besloten niet meteen te reageren, maar uiteindelijk maakte Brand toch de oversteek.

De Nederlands kampioene liet Schreiber meteen achter, maar op het zwaarste stuk van het parkoers - een flinke klim - zat Van Empel ook ineens weer in het wiel. De wereldkampioene reed met speels gemak naar Brand toe, en liet tegelijkertijd Pieterse achter. Van Empel maakte grote indruk en sloeg ook een gaatje met Brand. Die laatste toonde echter karakter en keerde weer terug tot kop van de koers.

Indrukwekkende sprint

Net voor het ingaan van de slotronde mengde zich nóg een renster in de strijd om de zege: Vas. Na veertig minuten koers besloot Brand eens door te trekken, maar Van Empel leek redelijk comfortabel in het wiel te zitten en ook Vas gaf geen krimp. Het wachten was vooral op het steilste stuk van het parkoers, waar Van Empel eerder zoveel indruk had gemaakt.

Ze legde de pees er al op in aanloop naar de Brabantse wal. Ze sloeg weliswaar een gaatje, maar Brand en Vas verloren de aansluiting niet. Brand nam daarna de kop over en begon al vroeg met een versnelling, maar op de trap en de moeilijke finishstraat kende Van Empel haar gelijke niet. Vas en Brand werden tweede en derde.

Cyclocross
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2024