Mathieu van der Poel wint voor zevende keer in Hoogerheide, volledig Nederlands podium

Mathieu van der Poel schreef in 'zijn' Hoogerheide de laatste manche van de wereldbeker veldrijden op zijn naam.

Hoogerheide World Cup 2024 men elite

Lars van der Haar schoot op de vliegensvlugge omloop onder een aangename winterzon het snelst uit de startblokken. Witse Meeussen kende een dramatische start. De jonge veldrijder kwam vrijwel meteen na het startschot ten val, maar kon na even bekomen wel zijn weg verder zetten.

Michael Vanthourenhout werd door die val opgehouden en dook zo als één van de laatsten in het veld. Even later ging hij ook zelf onderuit omdat hij een vallende Ryan Kamp niet meer kon ontwijken. De Europese kampioen gaf hem enkele boze blikken. Ook Jens Adams en de Franse kampioen Clement Venturini mochten proeven van het gras in Hoogerheide.

Vanwege de droge omloop met veel lange rechte stroken was het moeilijk om een kloofje te slaan. Na zes ronden reed een omvangrijke kopgroep nog steeds voorop. Zowat alle grote tenoren, met uitzondering van Vanthourenhout, waren vertegenwoordigd.

Aanval Van der Poel

Na 38 minuten cross vond Van der Poel het welletjes. De wereldkampioen zette zijn turbo aan en kreeg een gretige Nys mee in zijn wiel. Na enkele minuten hield Van der Poel opvallend genoeg de benen weer stil. Enkel Nieuwenhuis, Nys, Iserbyt en Ronhaar zaten nog voorin.

In de voorlaatste ronde probeerde Van der Poel het een tweede keer en weer was Nys de enige die nog net kon aanklampen. Tot Nys junior weg gleed in een bocht. De wereldkampioen moest enkel nog foutloos blijven om zijn 12e zege van deze winter te pakken en dat deed hij ook.

Het podium kleurt bovendien volledig Nederlands want Nederlands kampioen Joris Nieuwenhuis werd tweede en Pim Ronhaar vervolledigt het podium. Thibau Nys viel net naast het podium en Eli Iserbyt strandde op een vijfde plek. Eli Iserbyt mag zich eindwinnaar van de wereldbeker noemen.

Results powered by FirstCycling.com

Bij de vrouwen ging de overwinning naar wereldkampioene Fem van Empel. Ze haalde het na een lange sprint voor de Hongaarse Blanka Vas en Lucinda Brand. Ceylin Alvarado is eindwinnares in de wereldbeker.

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024