Interview | Roy Curvers: 'Olav Kooij staat al verder in zijn focus op sprinten dan Casper van Uden'

Casper van Uden vestigde afgelopen week definitief zijn naam in de AlUla Tour met een prachtige ritwinst en een rits aan ereplaatsen.

AlUla Tour 2024 stage 3

Tijdens het trainingskamp van Team dsm-firmenich PostNL in Calpe sprak Wieler Revue uitgebreid met sprintcoach Roy Curvers over de ontwikkeling van de Schiedammer. "Ik geloof onwijs in zijn kwaliteiten. Casper is even oud als Olav Kooij. Ze wonnen in de jeugd ongeveer evenveel, maar Casper won eens een massasprint en dan eens solo. Die deed alles."

Een groot verschil met de koersstijl van Kooij, aldus Curvers. "Olav focuste zich al snel op de sprint, terwijl Casper vaak de sterkste was en zich nu pas moet gaan focussen op wat zijn manier is. In de jeugd sprong Casper op het wiel van iemand die in de laatste kilometer aanviel, terwijl Olav alles op de sprint zette. Als er twee weg waren, dan werd Olav derde. Anders won hij. Hij is al veel verder in zijn focus op sprinten. Als Casper de klik maakt, kan het snel gaan, want hij is snel genoeg."

UCI-ranking

De prestatie van Van Uden in de AlUla Tour was welkom met de strijd om punten voor de UCI-ranglijst. Al maakte Curvers zich daar totaal geen zorgen om in januari. "Om de UCI-ranking maken we ons niet druk. Nog niet in elk geval. We zijn een ploeg die ieder jaar meer punten gaat scoren als we de juiste dingen blijven doen. Als wij panisch gaan doen over die punten, dan wordt het niet beter."

"Wat voor ons belangrijk is, is dat onze sponsoren en partners blijven geloven in ons proces. Ik zeg niet dat we het niet erg zouden vinden als we degraderen, maar als we het niet voor elkaar krijgen om ieder jaar beter te worden, dan verdienen we het ook niet om erin te blijven. Uiteindelijk kijken we vooral naar het proces om ons door te ontwikkelen."

Nieuws
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2024