🎥 Hoe is het WK-parkoers in Tabor? Tibor del Grosso neemt zijn fans mee!

Komend weekend staat het WK veldrijden op het programma. In het Tsjechische Tabor liggen veel medaillekansen voor Nederland.

Vestingcross cyclocross Hulst 2023 elite men

Bij de elite heeft Nederland met Mathieu van der Poel en Fem van Empel de twee topfavorieten in de gelederen, terwijl Joris Nieuwenhuis, Lars van der Haar en Pim Ronhaar bij de mannen en Puck Pieterse en Lucinda Brand bij de vrouwen ook azen op een medaille.

Bij de beloften heeft Nederland met Tibor del Grosso ook een van de topfavorieten in de ploeg. De Belgische equipe gaf al toe dat ze als team moeten rijden om de renner van Alpecin-Deceuninck te kunnen verslaan. Del Grosso won de voorbije week de Wereldbeker van Hoogerheide.

Op YouTube laat Del Grosso zien wat de renners kunnen verwachten. "Het is erg glad", vertelt hij in het begin van het rondje onder meer. "Het is zeker minder snel dan voorgaande jaren." Na het oplopen van een van de trappen vertelt Del Grosso dat het zwaarste deel van het parkoers is gekomen. Op een slecht lopend stuk in de modder komt het puur aan op wattages wegtrappen.

Het belangrijkste punt moet dan nog komen: de balken. In aanloop naar de balken loopt het een beetje op, waardoor je waarschijnlijk niet met hele hoge snelheid aan komt rijden. Na de balken loopt het een beetje omhoog: ideaal voor een aanval. "De balken zijn tricky, ze zijn hoog", zegt Del Grosso. Nadien volgt richting de finish nog een lastige klim. Kortom, een lastig rondje. Al zegt Del Grosso tegen het einde: "Hetzelfde parkoers, maar andere omstandigheden. Laten we zien wat dat brengt komend weekend."

Cyclocross
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2023