Fietstoerisme: goed toeven in de Algarve!

Waar Mallorca, de Costa Brava en de Canarische eilanden al lang en breed door het grote publiek ontdekt zijn door het fietstoerisme, daar is de Algarve nog voor velen onbekend terrein. Toegegeven, de doorgewinterde fietstoerist heeft de regio inmiddels al gevonden, maar toch kiezen de meeste Nederlanders in de winter voor een retourtje Alicante of Palma de Mallorca. Toch is er in de Algarve nog heel wat fietsplezier te vinden.

Zo mocht ik drie daagjes verblijven in het resort Quinta do Lago om vervolgens het Portugese binnenland al fietsend binnen te trekken. Quinta do Lago kende ik vooral omdat Louis van Gaal er sinds enkele jaren een bijzonder aardig optrekje heeft en geen interview onbenut laat om zijn nieuwe thuis te promoten.

Alles leuk en aardig natuurlijk, maar ik ben hier niet om al die rijke mensen te zien golfen. Na een lunch bij het werkelijk verbluffend goede restaurant Casa do Lago spring ik ongeduldig op mijn huurfiets die ik bij The Bike Shed ophaal, dat onderdeel uitmaakt van The Campus, een gigantisch sportcomplex waar de beste voetbalploegen, tennissers en padelspelers komen. Zo zie ik op de gang gesigneerde shirtjes hangen van onder anderen Cristiano Ronaldo en Susan Tadic.

Typisch Algarve

Ik wil zo snel mogelijk de drukte en het luxueuze achter me laten en de stille binnenlanden van de Algarve opzoeken. Ik rijd naar het noorden richting Loulé. Een cultureel bijzonder interessante stad maar ik knal links en rechts door de middeleeuwse straatjes om de vele auto’s achter me te laten.

Voor mijn gevoel begint het echte Portugal na deze stad pas echt. Het drukke verkeer is plotseling weg en de gortdroge pampa’s en schilderachtige dorpjes trekken in sneltreinvaart aan me voorbij. De wegen zijn hier voortreffelijk en het weinige verkeer dat je tegenkomt is respectvol richting fietsers.

Ik besluit een klein omweggetje richting Querença te maken. Daarvoor moet ik een klein, geniepig klimmetje op maar op het dorpsplein aangekomen weet ik dat het de moeite waard is. Ik stuiter over de kasseitjes door één van de meest karakteristieke dorpjes van de Algarve met zijn witte huizen en versierde schoorstenen. Hier zijn de Arabische invloeden overduidelijk nog alom aanwezig.

Het dorp Querença is in de loop van de tijd in staat geweest zich geliefd te maken bij toeristen. Niet alleen vanwege het schilderachtige dorpsplein maar ook omdat het een alternatief biedt voor de toeristische kuststreek. Ook mag je hier de ‘medronhos’, brandewijn gedistilleerd van de aardbeiboom, niet overslaan!

Route 66

Ik vervolg mijn weg naar Barranco do Velho. Links en rechts van me wordt het inmiddels bergachtige landschap gedomineerd door kurkeiken en aardbeibomen. Voor veel Portugezen is het tevens een populair jachtgebied. De belangrijkste activiteit van de mensen in de regio is de winning van kurk.

Met mijn plaatselijke gids, de Braziliaan Marcus Ornellas besluit ik even te stoppen bij een alleraardigst koffiebarretje genaamd Spot na Serra, waar we de heerlijkste veganistische producten kunnen kopen om enigszins weer op krachten te komen. We bevinden ons op een weg die vroeger de belangrijkste verkeersader was tussen Faro en Lissabon, maar waar de rust tegenwoordig heerst.

Dit is het noordelijkste punt van de dag want we draaien zo langzamerhand weer richting het zuiden terug naar de kust en Marcus vertelt me over een weg die ik niet mag missen, eentje met steile klimmetjes en geweldige panorama’s: de zogenaamde Route 66 van de Algarve.

Enthousiast als ik ben over zijn belofte rijden we over de N2 richting Sāo Bras de Alportel. En inderdaad: Marcus had gelijk. Wat een heerlijke weg om over heen te fietsen. Het komende uur krijgen we 1 of 2 keer te maken met een passerende auto maar voor de rest is het genieten onder een strakblauwe lucht in volledige stilte. Dit is de Algarve! 

We passeren de top van de Alto da Ameixeira. Met een panoramisch uitzicht vanaf de top van de heuvel heb je de mogelijkheid om het plateau, dat zich uitstrekt tot aan de zee, te bekijken en te genieten van de natuur die deze plek te bieden heeft. Het uitkijkpunt bevindt zich op de zuidhelling boven het pittoreske dorpje Boliqueime. Een absolute aanrader.

Reconquista

Op de tweede dag van mijn verblijf in Quinta do Lago trek ik iets meer richting het noordwesten en kom ik in het pittoreske plaatsje Alte terecht.  Gelegen midden in het prachtige Caldeirão-gebergte, in het centrum van de Algarve is Alte een klein dorp, en het wordt in de vakantieboekjes gepromoot als het meest typische dorp van de Algarve. Door de witgekalkte huizen, de kleurrijke gevels en elegante schoorstenen hebben de straten van Alte hun oorspronkelijke charme behouden.

Het dorp dateert nog uit de Romeinse tijd en heeft een overduidelijke Arabische invloed. Logisch want de Moren hebben in deze streek de dienst lang uitgemaakt voordat de Reconquista plaatsvond en de christelijke heersers het Iberisch schiereiland terugveroverden. Ik houd halt bij het populairste gedeelte net buiten de dorpskern. Hier komen twee bronnen bij elkaar. De Fonte Pequena en Fonte Grande (kleine lente en grote lente).

Hier kwamen de vrouwen in vroeger tijden bij elkaar om de kruiken te vullen en de kleren te wassen. Nu zie ik vooral veel zwemmende kinderen en picknickende families bij elkaar komen. Een must-see als je in de buurt bent. Voor fietstoeristen is het Germano biciArte Café ook zeker een plaats van belang.

Stop hier voor een overheerlijke Portugese pastel de nata. Ik besluit terug te fietsen naar de kust, maar aangezien mijn Garmin het begeeft moet ik op de tast mijn weg terugvinden. En dat is nog geen gemakkelijke opdracht aangezien de Algarve een wirwar aan weggetjes is. Fietsdronken kom ik in Albufeira aan waar de grote toeristencomplexen de horizon domineren. De Algarve? Ik kom zeker nog eens terug.

The Bike Shed

Er vertrekken meerdere ochtenden per week begeleide groepsritten vanuit The Bike Shed onder begeleiding van Marcus, die zich aanpast aan elk denkbaar niveau. Er is een uitgebreide fietshuur beschikbaar, zowel racefietsen als mountainbikes en als je liever alleen fietst kan Marcus je helpen met de geschikte gpx-routes.

Ik verbleef tijdens mijn tijd in Portugal in The Magnolia Hotel. Een van de weinige budgethotels in Quinta do Lago. Toch is dit hotel voor een wielrenner van alle gemakken voorzien. Zo is er een heerlijk buitenzwembad aanwezig, een gym en een spa waar de vermoeide rennersbenen kunnen worden klaargestoomd voor een volgende rit door de Algarve.

Tip: als je in Quinta do Lago bent, moet je absoluut een avondje uit eten bij het Aziatisch restaurant Umami. Van alle kwaliteitsrestaurants die Quinta do Lago rijk is, is Umami wel het meest voortreffelijk. Een combinatie van de zeer verfijnde keuken, met een geweldig uitzicht over het meer van Quinta do Lago. Veel meer kun je niet wensen. 

Voor meer info:

www.quintadolago.com

www.themagnoliahotelqdl.com

www.thecampusqdl.com