🎥 In de categorie WTF: motor gaat midden op parkoers stilstaan tijdens criterium, iedereen valt

Je hebt hele domme ideeën, dan een hele tijd niets, en dan deze motorbegeleider die midden op het parkoers plots stil gaat staan...

2024 Tour of Oman UCI Asia Tour Pro Series stage-2

Helaas worden er in Nederland (en ook België is al de klos, vernamen we recent) steeds minder criteriums verreden. Dat heeft niet zozeer met het gebrek aan politie te maken - dat geldt voor grotere koersen - maar meer met een gebrek aan deelnemers.

Als je de beelden van onderstaand filmpje ziet, snap je wel dat wielrenners niet staan te springen om aan een criterium mee te doen. Gelukkig gaat het er in Nederland en België nooit zo aan toe en is de organisatie in de handen van bekwame mensen met veel ervaring.

Maar dat is niet overal het geval. We hebben niet precies kunnen achterhalen waar het filmpje dat je zo gaat zien gemaakt is, maar wat in ieder geval overduidelijk is: de bestuurder van de motor voor de koers uit heeft niet veel kaas gegeten van wielrennen.

Leed niet te overzien

Die vindt het namelijk wel een goed idee om op een goed moment maar eens even vol in de remmen te knijpen. De gevolgen laten zich raden, iedereen buitelt over elkaar heen in een massale valpartij. De eerste paar renners kunnen nog om de motor heen, maar daarna is het leed niet te overzien.

https://twitter.com/NoContextHumans/status/1757291009484996623

Koers met professionele motors

Gelukkig zijn in het profwielrennen veel professionelere motards actief - al gaat er ook weleens wat mis, maar niet op zo'n idiote manier. Ze zijn op dit moment in koers bij de Ronde van de Algarve. Vanaf maandag zie je ze voor de renners uitrijden in de WorldTour; dan begint namelijk in de Verenigde Arabische Emiraten de UAE Tour.

Pelotonpraat
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2024