📸 Nieuwe president Finland is groot wielerfan (maar heeft nog wel een lesje wielermode nodig!)

Finland is niet echt een wielerland, maar ze hebben juist wel een groot wielerfan (en wielrenner) tot president gekozen.

Een huiskamervraag, zoals Mart Smeets vroeger altijd zei tijdens z'n commentaar of De Avondetappe: noem een Finse wielrenner. Ja, dat is lastig hè. Bij de vrouwen had je Lotte Henttala (beter bekend onder haar meisjesnaam Lotte Lepistö). Bij de mannen is Jussi Veikkanen de enige recente naam waar wellicht een lichtje gaat branden.

Conclusie: Finland is niet echt een wielerland. Dat is ook wel te verklaren, het is er gedurende lange periodes van het jaar veel te koud om fatsoenlijk te kunnen fietsen op de weg. Bovendien heeft wielrennen veel concurrentie van andere duursporten zoals langlaufen en biatlon - al is ijshockey koning in Finland.

En toch hebben de Finnen onlangs een wielergek tot hun nieuwe president gekozen. Op 11 februari gingen de Finnen naar de stembus en Alexander Stubb kwam als winnaar uit de bus. De 55-jarige politicus van de Nationale Coalitiepartij, ter vergelijken met de Nederlandse VVD, trekt er zelf graag op uit om te fietsen, zo blijkt uit zijn Twitterfeed.

Vloekende shirt-fiets-combi

Daar kwam de grote baas van EF Education-Easypost, Jonathan Vaughters, achter. En dat is niet voor niks, want hij retweette een oude post van Stubb waarin hij in een oud tenue van de Amerikaanse ploeg op de fiets zit.

Op wat voor fiets? Een mintgroene Bianchi. Met dat roze van EF? Jazeker, het kan Stubb allemaal geen bal schelen. Het vloekt als de hel, maar het is mooi dat er een wielerminnende president in het zadel - letterlijk - zit in Finland. Misschien breekt er ook weer 's een renner door...

https://twitter.com/Vaughters/status/1758147952864887122

EF Education-EasyPost in 2024

Stubb kreeg geen contract voor 2024, maar EF Education-EasyPost trok wel een verrassende Nederlander aan: Jardi van der Lee, tot vorig jaar nog een clubrenner. Hij is naast Marijn van den Berg nu de tweede Nederlander bij de roze formatie. Julius van den Berg vertrok naar Team dsm-firmenich PostNL.

De grote kleppers die voor de successen moeten zorgen bij EF Education-EasyPost zijn, naast Marijn van den Berg, die we mogen verwachten in de punchy sprints, natuurlijk mannen als Alberto Bettiol en Richard Carapaz. Ook een leuk weetje: de 18-jarige zoon van Joseba Beloki, Markel, rijdt dit jaar in roze dienst.

Pelotonpraat
  • Beeld: Twitter Alexander Stubbs