Oud-baansprinter Chris Hoy heeft kanker: 'Het zijn al moeilijke maanden geweest'

Sir Chris Hoy blijkt al een jaar kanker te hebben. Dat doet de olympisch kampioen uit de doeken in een emotioneel bericht op Instagram.

Worldchampionships Track 2016 in London - 5

Chris Hoy vocht op de baan vele duels uit met de Nederlandse baansprinters (Theo Bos bijvoorbeeld) en veroverde op drie verschillende Olympische Spelen zes gouden medailles in de diverse (sprint)onderdelen. De Schot werd voor die prestaties geridderd, maar het gaat nu vooral om zijn gezondheid.

Op Instagram maakte Hoy namelijk bekend dat er een jaar geleden al kanker bij hem werd geconstateerd. "Ik heb vorig jaar de diagnose van kanker gekregen. Dat was uiteraard een schok, want ik had tot dan geen symptomen", schrijft hij in het bericht.

Chemotherapie

Door welke soort kanker hij getroffen is, deelt Hoy niet, maar hij schrijft wel dat hij al geruime tijd behandeld wordt. Hij krijgt chemotherapie. "Dat verloopt gelukkig goed. Ik ben optimistisch en positief, ook al zijn het geen gemakkelijke maanden geweest."

Hoy blijft zo goed en zo kwaad als het gaat z'n huidige leven voortzetten. "Op dit moment voel ik me goed. Ik blijf werken en fietsen. Ik leef normaal. Ik kijk uit naar het komende jaar met de Olymische Spelen." Hoy is analsit bij de BBC.

Hij schrijft ook nog dat hij z'n ziekte liever privé had gehouden, maar hij gedwongen werd het nieuws te delen omdat het was uitgelekt.

Nieuws
  • Photo Davy Rietbergen/Cor Vos © 2016