Michel Wuyts over Van der Poel: 'Bij zelfde vorm als in Glasgow vraag ik me af of monumenten nog verreden moeten worden'

Volgens Wuyts wordt het met Van der Poel in de vorm van Glasgow een saai voorjaar en kunnen we het schriftelijk afdoen...

UCI World Championships Cycling 2023 men elite P

In onze nieuwe seizoengids - hier te bestellen, alle info over het nieuwe wielerseizoen! - blikken we met drie kenners vooruit op het wielervoorjaar dat aanstaande is. We doen dat met Johan Museeuw, José De Cauwer en Michel Wuyts aan de hand van de stelling: 'Mathieu van der Poel gaat dit klassieke voorjaar domineren'.

Hieronder lees je wat Michel Wuyts daarover te zeggen heeft. Zoals altijd windt de oud-commentator van Sporza, en huidige podcaster en columnist bij Het Laatste Nieuws, er geen doekjes om.

Geen impulsieve aanvallen meer

"Mijn antwoord is zonder twijfel, ja. Niet alleen door zijn prestaties van afgelopen crosswinter, maar ook door hoe hij zich nu beter dan voorgaande jaren kan voorbereiden op het wegseizoen, door drie van de vier maanden in Spanje te overbruggen."

"Wat Van der Poel nu ook anders doet dan voorgaande jaren, is zijn manier van koersen. Dat impulsieve aanvallen van 60, 70 kilometer van het einde is weg. Hij kiest nu bewuster zijn momenten uit. Hij blijft wat langer wachten en kiest vaker voor het wiel en slaat dan meedogenloos toe."

Zelfde vorm als Glasgow?

"Ik refereer aan Milaan-San Remo en nog meer aan het WK in Glasgow. Hij beweert nu zelf dat hij daar zijn hoogste niveau ooit heeft gehaald en hij gaat proberen om dat vormpeil in het voorjaar ook te behalen. Als hem dat weer lukt, vraag ik mij af of die monumenten nog gereden moeten worden."

Zelfs in Luik-Bastenaken-Luik acht ik hem niet kansloos, mocht hij die aan zijn voorjaarscampagne toevoegen. Het hangt er wel erg vanaf hoe hij uit Parijs-Roubaix komt, want een monument vraagt altijd veel van het lichaam. Maar als hij in 2020 zesde kan worden de dag na een lange solo in de Binckbank Tour, dan moet ik stellen dat hij daar waarschijnlijk kan winnen. Dingen moeten wel op z’n plaats vallen. Als Pogacar en Evenepoel elkaar bekampen op de Redoute zie ik Van der Poel hen niet volgen.

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos ┬ę 2023