Jose De Cauwer over voorjaar: 'Zonder Pogacar zal het meer op Van der Poel zelf aankomen'

Volgens De Cauwer werkt de afwezigheid van Pogacar in De Ronde straks in het nadeel van Van der Poel. Zijn analyse lees je hieronder.

UCI World Championships Cycling 2023 men elite P

In onze nieuwe seizoengids - hier te bestellen, alle info over het nieuwe wielerseizoen! - blikken we met drie kenners vooruit op het wielervoorjaar dat aanstaande is. We doen dat met Johan Museeuw, José De Cauwer en Michel Wuyts aan de hand van de stelling: 'Mathieu van der Poel gaat dit klassieke voorjaar domineren'.

Hieronder lees je wat Jose De Cauwer daarover te zeggen heeft. Zoals altijd heeft de co-commentator een duidelijk beargumenteerde analyse in huis.

Geen Pogacar als bondgenoot

"Dat denk ik wel. Ik ben daar niet zozeer van overtuigd door zijn crossseizoen, maar door wat hij in 2023 laten zien heeft. Iedereen zei dat je op de Poggio niet meer weg kon rijden. Hij heeft dat toen toch gedaan. Vervolgens wint hij Parijs-Roubaix, mede door de lekke band van Van Aert. Maar wegrijden bij de beste renners ter wereld, Pogacar, Van Aert en Pedersen op het WK in Glasgow, dat was indrukwekkend. Waarom zou hij dan dit jaar minder zijn?"

"Maar het is niet dat als je goed bent, je ook altijd wint. In de Ronde van Vlaanderen bijvoorbeeld. Daar heeft hij nu geen Tadej Pogacar als bondgenoot om tegen het Visma blok te rijden. Vorig jaar kon hij samen met de Sloveen wegrijden op de Kruisberg, nu zal het meer op Van der Poel zelf aankomen."

Kan Visma overtal nu wel uitspelen?

"Voor de concurrentie is het beter dat Pogacar de Ronde niet rijdt. Zonder zijn aanwezigheid zie ik Visma | Lease a Bike eerder hun overtal kunnen uitspelen en die koers winnen. Misschien zelfs wel met een andere renner dan Van Aert."

"Het is afwachten of Van der Poel ook in Luik-Bastenaken-Luik de echte klimmers kan volgen als zij de Redoute of Roche aux Faucons gaan gebruiken om de koers te beslissen. Dat wordt misschien moeilijk, maar ik durf niet te zeggen dat het niet kan. Hij is er al eens dichtbij geweest in 2020."

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2023