René en Willy van de Kerkhof: 'Wij denken dat Woutje bij de top 3 van de Tour de France kan eindigen'

René en Willy van de Kerkhof zijn naast voetbalfans ook wielerfans en zien Wout van Aert het podium in Parijs wel halen...

In ons nieuwe magazine - de seizoenspecial, met alle info over wielerseizoen 2024, koop 'm hier! - voelt Louis Bovee weer iemand aan de tand uit de niet-wielerwereld om diens wielergevoel te peilen. Deze keer is oud-voetballer Rene van de Kerkhof aan de beurt en die blijkt groot fan te zijn, van Wout van Aert in het bijzonder.

Jan Janssen

Maar eerst blikt de Brabander vol bewondring terug op iemand mee van zijn eigen generatie. "Toen Jan Janssen in 1968 de Tour de France op zijn naam bracht, voetbalde ik bij de amateurs van Helmond en stond ik al in de belangstelling van PSV. Jan inspireerde me. Het was me duidelijk dat een profcoureur er veel meer voor moest doen dan een voetballer."

Van de Kerkhof zegt het wielrennen nog steeds op de voet te volgen, maar wel vooral de grote rondes; de klassiekers veel minder.

"Ook dit jaar zit ik tijdens de Giro, de Tour en de Vuelta op het puntje van mijn stoel. De klassiekers interesseren me minder, op Parijs-Roubaix na. Dat geploeter op de Noord-Franse kasseien vind ik fantastisch. Ik weet nog goed dat Hennie Kuiper in 1983 eerste eindigde. In de finale kreeg hij materiaalpech en zwaaide langs de kant van de weg met een wiel. De stress en de wanhoop in zijn ogen. Onvergetelijk. Voor mij is Hennie een icoon. Hij won bijna alles wat er te winnen viel."

Ook over de Haagse troef van de Rabobank heeft hij wel een mening. "Michael Boogerd was een lefgozertje. Haagse bluf. Hij heeft zich lang gedrogeerd, maar: wie niet? Hij kon lekker klimmen, ik genoot er van."

Podium in Parijs voor Wout?

Maar heden ten dage gaat het natuurlijk over de keuze tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. "Zonder Mathieu van der Poel te kort te doen, ben ik erg gecharmeerd van Wout van Aert. De echte hoogtijdagen van onze Belgische vriend moeten nog komen."

In zijn analyse schakelt hij ook de wielerkennis van tweelingbroer Willy in. "Ik heb het er wel eens over met mijn tweelingbroer Willy, wij denken dat Woutje bij de top 3 van de Tour de France kan eindigen. Hij won al de groene trui, maar bij de beste drie in Parijs – dat spreekt veel meer aan.”

Pelotonpraat
  • Beeld: Youtube Omoep Brabant